Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Ред Бул недоволни от новостите на Астън Мартин, ФИА: Колата е...

В Ред Бул недоволни от новостите на Астън Мартин, ФИА: Колата е проверена и е легална

4642
0
Себастиан Фетел, Астън Мартин
Себастиан Фетел; снимка: Астън Мартин

От Ред Бул са поискали ФИА да започне проверка дали от Астън Мартин са изкопирали техния болид. От федерацията казаха, че вече са извършили такъв преглед и AMR22 е легален автомобил.

Тимът от Силвърстоун има в Барселона новости по AMR22, които изглеждат много подобни на решения от RB18. Според BBC екипът от Милтън Кийнс направо е поискал от федерацията да направи ревизия на колата, за да установи дали има присвояване на интелектуална собственост. Повод за такова съмнение е фактът, че в Астън Мартин привлякоха през последната години неколцина високопоставени кадри от Ред Бул.

„Копирането е висша форма на ласкателство. Едно е да инструктираш отбора си да наподоби нашия болид. Но няколко души отидоха там през зимата и онова, което не можем да контролираме, е какво имат в главите си“, заяви Кристиан Хорнер

„За нас сериозното притеснение е дали някаква интелектуална собственост се е озовала при тях. Именно по този въпрос разчитаме ФИА да си свърши работата. Да проучат, те имат достъп и ние ще разчитаме на тях, за да сме сигурни, че в тази кола няма използвана интелектуална собственост на Ред Бул.“

Хелмут Марко бе направо краен в изявлението си пред Скай Германия.

„Копирането не е забранено, но да не забравяме, че те ни отмъкнаха 7 души. Главният ни аеродинамик отиде в Астън Мартин за безумно голяма заплата. Има още неща, които проверяваме, но ще разгледаме всичко подробно. Има доказателства, че са сваляни файлове. Не е възможно да се направи толкова детайлно копие на колата ни без никакви документи“, заяви съветникът на Ред Бул.

По време на първата тренировка на пистата Каталуния се появи информация, че от ФИА са били във фабриката на Астън Мартин тази седмица. Причината е била точно сходството между променената конструкция на AMR22 и дизайна на RB18.

„След като анализираха данните и процесите, използвани за създаването на новостите ни, от ФИА потвърдиха писмено, че всичко е легална и независима работа в съответствие с техническите правила“, коментира говорител на Астън Мартин.

От федерацията казаха, че проверката е потвърдила легалността на AMR22. Влиянието от други отбори е разрешено. Забранено е копирането. В случая с болида на Астън Мартин ФИА смята, че има влияние, но не и копиране.

„Проведеният анализ показа, че следваните от Астън Мартин процеси са в съответствие с точка 17.3 от правилника“, допълниха от ФИА

От Астън Мартин са изпратили CAD файлове за новите компоненти във федерацията далеч преди колата да излезе на писта. Точно това е предизвикало проверката, която се е случила във вторник и сряда. При нея е установено също така, че B-версията на AMR22 е била изпитвана в аеродинамичен тунел още през ноември 2021 г.

„Ако бяхме започнали работа по тези неща след първото състезание, никога нямаше да сме готови сега“, е цитиран в Ауто Мотор унд Шпорт инженер от отбора от Силвърстоун. „Показахме на ФИА CAD данните и снимки от аертунела от миналата есен, доказвайки, че нищо не сме копирали.“

Същото нещо каза и Ланс Строл пред Скай Спортс.

„Направихме две коли през зимата, сега изваждаме втората. Първият вариант не бе толкова конкурентоспособен, колкото искахме. Какви са разликите (с Ред Бул)? Единият болид е зелен, а другият – син“, засмя се Строл.

Да, Дан [Фелоус] дойде от Ред Бул. Но той е на работа от миналия месец. Няма как да е направил всичко това за месец. Целият проект е отпреди много време и се надяваме да върви по-добре.“