Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От „розов Мерцедес“ към „зелен Ред Бул“ – новостите на Астън Мартин...

От „розов Мерцедес“ към „зелен Ред Бул“ – новостите на Астън Мартин предизвикаха сериозно вълнение

2758
0
Астън Мартин
снимка: Астън Мартин

Уикендът за Гран при на Испания е важен за отборите във Формула 1, тъй като всички (без Хаас) имат новости за автомобилите си. Някои очакват сериозен напредък в темпото си. Във Ферари например, откъдето отбелязаха, че с това състезание „започва европейският сезон“ във Формула 1, пропускайки Гран при на Емилия Романя, подготвиха първия голям пакет подобрения за F1-75. Твърди се, че в Скудерията се надяват на прогрес от 0,3-0,4 сек. За Макларън се говори, че търси напредък от 0,5 сек. Особено внимание обаче предизвикаха новостите в Астън Мартин.

Сезонът на отбора от Силвърстоун не започна добре. След 5 надпревари екипът е предпоследен в класирането при конструкторите с едва 6 точки. По-малко има само Уилямс – 3. Болидът Астън Мартин AMR22 не върви добре и тимът въвежда изменения по колата.

Промените по AMR22 напомнят на конструкцията на Ред Бул RB18 и автомобилът на Астън Мартин бе кръстен моментално „зеления Ред Бул“

Преди две години – през сезон 2020 – колата на екипа от Силвърстоун (тогава все още Рейсинг Пойнт) бе наречена „розов Мерцедес“. Болидът бе разследван заради приликата си с автомобила на тима от Бракли от 2019 г. В крайна сметка бяха наложени глоби за неправилно използване на информация и отнети точки на Рейсинг Пойнт, но отборът продължи да се състезава в първенството.

Сред основните промени в AMR22 за предстоящия уикенд за Гран при на Испания са нов под и напълно различни кутии за радиаторите. Точно кутиите напомнят най-много на използваната от Ред Бул конструкция. Астън Мартин опитва да се справи с особено сериозно подскачане при колите си.

Промените според някои наблюдатели са свързани с Дан Фелоус, който постъпи на работа официално от началото на април. Инженерът дълги години бе главен аеродинамик на Ред Бул. Привличането му в Астън Мартин бе обявено през юни 2021 г. В края на годината екипът от Милтън Кийнс заведе съдебна процедура, за да блокират преминаването му в отбора от Силвърстоун. В крайна сметка двата тима се разбраха в началото на 2022 г. и Фелоус официално зае поста на технически директор от 2 април.

Първоначалните предположения бяха, че тимът ще има само един комплект новости за уикенда на пистата Каталуния и той ще се използва само от Ланс Строл. Според последните информации обаче и Себастиан Фетел ще е с обновена кола. Екипът на Астън Мартин наруши вечерния час, който се спазва в питлейна, за да подготви колите. Няма да има санкция, тъй като екипите имат право на няколко такива простъпки през сезона.