Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Рено били много близо до оттегляне от Ф1

В Рено били много близо до оттегляне от Ф1

22
0
Ален Прост

В Рено са били много близо до това да напуснат Формула 1. Това обяви посланикът на френската компания и 4-кратен шампион Ален Прост. Тя в крайна сметка реши да остане в спорта и то с цял отбор, закупувайки Лотус. През ноември месец обаче босът на Рено Карлос Гон е бил изключително близо до това да реши французите да се оттеглят, преди все пак да бъде убеден в ползите от присъствието във Ф1.

Самият Прост е участвал сериозно в дискусиите относно бъдещето на марката в спорта. По неговите думи в навечерието на Гран при на Абу Даби, която беше последен кръг от сезона в края на ноември, ситуацията не е изглеждала добре.

„Няколко дена преди Абу Даби нещата почти бяха пропаднали, заяви Прост. – Карлос Гон взе решението. Финалното такова трябваше да бъде негово, но оттеглянето беше много близко. През последните седмици не бях говорил с него.”

Прост заяви още, че мениджмънта на Рено е работил здраво, за да събере цялостен пакет, който да получи одобрението на Гон. Според Ален позитивния резултат в крайна сметка е знак за това колко отдадена на спорта марката Рено сега. Оставането само като доставчик на двигатели не беше правилното решение за компанията за бъдещето. Имаше нужда от повече време, за да бъде взето окончателното решение.”

След решението Гон обяви, че на тима му ще бъдат нужни до 3 години, за да бъде отново конкурентноспособен във Ф1. Прост в тази връзка заяви, че е съгласен с това.

„Наистина ще отнеме много време да бъдем конкурентни отново, коментира Професора. – Гон говореше за 3 години и мисля, че това е минимумът. Ще бъде много тежко. Но моята философия е, че това ще бъде нов проект. Ние ще започнем наново в много трудна обстановка. Първата година ще бъде много трудна. Но най-важното е да изградим стратегия за бъдещето и да правим прогрес. Няма нужда да печелим следващата година. Това е дълъг проект.”