Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В състезанието защитата ще е толкова важна, колкото и атаката, заяви Алонсо

В състезанието защитата ще е толкова важна, колкото и атаката, заяви Алонсо

46
0
Фернандо Алонсо

Ферари определиха резултата си в квалификацията за Гран при на Австрия като добър.

Фернандо Алонсо изравни най-доброто постижение на Скудерията в съботната сесия за разпределение местата на грида – четвърто място. Предишното такова класиране бе във втория кръг от първенството в Малайзия.

Кими Райконен пък се нареди осми.

Резултатите от днешната квалификация изглеждат странни на фона на тенденцията от началото на годината. Но поздравления за Фелипе [Маса], защото смятам, че той заслужи полпозишъна – коментира инженерният шеф на Ферари Пат Фрай. – Тук цялостната мощност има сериозно значение, така че класиране на втора редица е наистина добър резултат. На това трасе лесно се допускат грешки, особено в първия и последните два завои. Конфигурацията е много къса и трафикът също може да създаде проблеми. Фернандо извлече максимума от колата и утре ще работим с него в две посоки. От една страна ще атакуваме класиралите се пред нас, а от друга ще се защитаваме от тези, които са назад като [Люис] Хамилтън например. Кими за съжаление не направи чист тур заради грешка в първи завой. Сега трябва да подобрим колата му, за да има повече доверие в нея, тъй като личните му качества не са под въпрос. Състезателното ни темпо, постигнато в петъчните тренировки, е окуражаващо, тъй като бе равно на това на Уилямс и Ред Бул. Затова можем да очакваме битката утре да е близка като тази в квалификацията.

Алонсо призна, че изпитва смесени чувства. Той също посочи, че сесията бе необичайна и има голяма вероятност крайният резултат от Гран при на Австрия да е различен от подредбата на грида.

В Q2 сбърках на последния завой, а в Q3 – в трети. Четвъртото място компенсира за разочарованието от това, че не направих перфектен тур. Новостите, които имаме от Канада насам и тук като че ли сочат, че вървим в правилната посока. Зад нас има някои бързи автомобили, така че можем да очакваме трудно състезание, в което защитата ще е толкова важна, колкото и атаката – допълни испанецът.

Райконен каза, че от вчера се опитва да направи добра бърза обиколка и все не му се получава, включително и в квалификацията:

В Q3 направих само една серия със суперсофт, но сбърках и това повлия на времето. В последния опит блокирах колелата, повредих предна лява гума, но реших да продължа и да се постарая да подобря времето. Осма позиция не е кошмар, но съм разочарован, защото можех да съм по-бърз. Така и не можах обаче да съм постоянен и в трите сектора.