Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Уилямс не планират смяна на пилотите си

В Уилямс не планират смяна на пилотите си

28
0
Валтери Ботас,Клер Уилямс,Роб Смедли,Франк Уилямс

Когато в по-малките отбори изпъкне някои пилот, инженер или дори механик, то веднага се появяват опасения, че той ще избере да търси щастието си за повече пари в някои от топ отборите. Въпреки липсата на успехи в последните години, Уилямс си остава един от най-предпочитаните отбори във Формула 1. Със задвижващите системи на Мерцедес и парите дошли от Мартини, екипът изглежда на път да си върне позагубения блясък. Затова и от ръководството на екипа не смятат да правят промени в своя пилотски състав.

„Бих запазил с удоволствие и двамата ни пилоти през следващата година, какъвто е и плана на отбора“, обяви отговарящият за операциите на писта Роб Смедли пред Crash.net.

Валтери Ботас не успя да спечели и точка в първите 12 състезания през миналата година. Качествата на талантливия финландец обаче не бяха тайна за никого и той запази мястото си в отбора за разлика от Пастор Малдонадо. Четирите спечелени от Ботас точки стигнаха само за деветото място при конструкторите, но през тази година благодарение на подобренията по всички фронтове той вече има 110 точки и е на пето място в класирането при пилотите. Към него в началото на годината се присъедини Фелипе Маса, който за същия брой състезания през миналия сезон имаше 112 точки. През тази година дошлия от Ферари бразилец имаше доста малшанс в надпреварите досега. Въпреки това той е доволен от мястото си в Уилямс, защото не трябва да се съобразява със статута на втори пилот, какъвто имаше във Ферари.

Освен това Маса разполага според слуховете с договор до края на 2016 г. Договорът на Ботас изтича в края на сезона, но в отборът се надяват той да остане, стига да не се отвори място в някой от топ отборите. За момента обаче това изглежда малко вероятно. Затова Смедли е убеден, че и финландецът ще остане.

„Спроед моето скромно мнение разполагаме с перфектната смес от свежа кръв, ентусиазъм и опит“, продължава Смедли. „Няма почти никаква разлика между двамата и те работят упорито за постигането на общата цел. А целта ни не обхваща, това което ще се случи днес или утре, а това което ще се случи в следващите шест месеца, следващата година или дори следващите три години.“

За Смедли е ясно, че Ботас и Маса не искат да се задоволят само с място на подиума, а искат да постигат победи. Затова той смята, че и двамата трябва да работят заедно за подобряването на колата и постигането на тази цел.

„И двамата искат да са част от успеха на отбора. Хубавото е, че както Валтери може да се учи от Фелипе, така и Фелипе има много неща, които може да научи от Валтери. Ботас е изключително талантлив пилот, въпреки че в директното сравнение определено му липсва опит. Двамата успяват да извадят най-доброто от съотборника си, което е предимство както за тях, така и за целия отбор.“