Начало MotoGP News Валентино Роси ще се оттегли в края на сезон 2021

Валентино Роси ще се оттегли в края на сезон 2021

1062
0
Валентино Роси
Валентино Роси, снимка Ямаха SRT
Седемкратният световен шампион в MotoGP Валентино Роси ще прекрати своята кариера в края на настоящия сезон. Това обяви самия пилот на специална пресконференция преди уикенда за Гран при на Щирия. Доктора ще сложи край на своята невероятна 25-годиншна кариера в моторспорта, през която записа 89 победи и 235 подииума.

Италианецът направи своя дебют с мотоциклет на Априлия през 1996 в клас 125 куб. см. и печели титлата година по-късно. После преминава в средния клас отново с италианска машина. След прехвърлянето му в кралския клас е бил част от отборите на Хонда, Дукати и Ямаха и е спечелил седем титли в периода 2001-2009. През настоящата кампания Валентино е част от екипа на Петронас Ямаха SRT заедно със своето протеже Франко Морбидели. В следващите няколко старта негов съотборник ще бъде Кал Кръчлоу.

„Казах, че ще взема решение за бъдещето си след лятната пауза. За съжаление това ще бъде последният ми сезон като пилот в MotoGP. Това е много емоционален момент за мен. Състезавам се от почти 30 години и ще ми бъде трудно да не съм постоянно на мотора“, заяви Роси.

„Следващата година животът ми ще се промени. Всичко в падока бе страхотно. Изминах дълъг път през тези години Има много моменти, които ще запомня до края на живота си. Благодаря на всички момчета, с които работих през цялата си кариера. Наистина, няма какво повече да кажа, освен това“, обобщи Валентино Роси.

Въпреки оттеглянето си Доктора ще бъде неизменна част от падока на шампионата. През 2022 неговият отбор ще изпозлва машини на Дукати в кралския клас, една от която ще бъде карана от неговия полубрат Лука Марини.