Начало Избрани Вандоорн: Не смятам, че някога отново ще бъда във Формула 1

Вандоорн: Не смятам, че някога отново ще бъда във Формула 1

1145
0
Щофел Вандоорн, Мерцедес
Щофел Вандоорн, снимка Мерцедес

Щофел Вандоорн не вярва, че някога би се върнал във Формула 1. Миналата седмица белгиецът стана световен шампион във Формула Е с тима на Мерцедес. Белгиецът записа само една победа, но бе по-постоянен от своите съперници, което в крайна сметка му помогна да спечели титлата.

Вандоорн направи дебюта си в F1 в Гран при на Бахрейн 2016. 30-годишният състезател замени Фернандо Алонсо, който се възстановяваше от тежка катастрофира в предишния старт на пистата Албърт парк.

Следващата година Вандоорн бе повишен и бе съотборник с Фернадно Алонсо. Белгиецът така и не оправда очакванията на Макларън и изоставаше от своя съотборник. Най-добрите му класирания бяха две седми места в Сингапур и Малайзия през сезон 2017. В края на 2018 г. той бе освободен от британския тим за сметка на Ландо Норис.

После белгиецът реши да се прехвърли във Формула Е и подписа договор с Мерцедес. Вандоорн караше в партньорския отбор на германците HWA Racelab. Година по-късно тимът бе преобразуван на Mercedes-EQ Formula E Team. В допълнение той изпълняваше ролята на резервен пилот на Мерцедес във Формула 1.

Бившият пилот на Макларън спечели първата си победа във финалния старт от сезон 2019-20 във Формула Е по улиците на Берлин. Миналата година той грабна победата във втория старт в Рим и временно бе претендент за титлата.

Четвъртият сезон в електрическия шампионат бе най-успешния за Вандоорн. Той спечели състезанието в Монако,  записа още седем подиума и намери място в зоната на точките в 15 от общо 16 старта от сезон 2021-22. Това постоянство му донесе световната титла миналата седмица в Сеул.

Все пак бъдещето на 30-годишния спортист във Формула Е не е сигурно тъй като Мерцедес сложи край на програмата си в електрическия шампионат с едноместни болиди. Белгиецът не попада в плановете на Макларън. Британския производител ще заеме овакантеното място на Мерцедес във Формула Е и ще използва задвижващи системи на Нисан.

Независимо от това какво ще бъде бъдещето му, Вандоорн смята, че времето му в F1 е отминало.

Карах там в продължение на две години (2017 и 2018 г.). Не смятам, че някога отново ще бъда във Формула 1. Но никога не казвай никога. Светът е доста странен. Вярвам, че всичко е възможно“, сподели световният шампион във Формула Е.

Не става дума за това, че наистина трябва да се върна в F1. Получих страхотна възможност да карам за отбора на Мерцедес във Формула Е.“

Разбира се, това сътрудничество сега приключва. Все пак  успях да се наложа като печеливш пилот, а наскоро станах и световен шампион“, продължи Вандоорн.

Белгиецът призна, че с удоволствие би защитил световната си титла във Формула Е с Мерцедес, отколкото с друг тим.

„Жалко е, че отборът ми се оттегли. Бих предпочел да продължа да се състезавам за Мерцедес в този шампионат. Когато се присъединих към екипа, усетих, че това ще бъде дълго и успешно сътрудничество. Но всичко свършва веднъж и сега трябва да продължа напред.“

За щастие всички знаехме за решението на германския производител още миналата година, така че не бяхме толкова изненадани. Това дадоха възможност на всички да работят върху бъдещите си планове“, завърши Щофел Вандоорн.