Начало Formula E News Вандоорн с подиум в Монако, DS Пенске записа най-силния си старт от...

Вандоорн с подиум в Монако, DS Пенске записа най-силния си старт от началото на сезона

73
0
Щофел Вандоорн
Щофел Вандоорн, снимка DS

Щофел Вандоорн финишира на трета позиция в еПри на Монако. Белгиецът записа общо 15 подиум в кариерата си и първи като пилот на DS Пенске. Неговият съотборник Жан-Ерик Верн остана четвърти. По този начин френско-американският отбор записа най-силния си старт от началото на сезон 2023-24 във Формула Е.

През изминалия уикенд Монте Карло бе домакин на осмия кръг от Световния шампионат на Формула Е. Това беше най-престижното състезание за годината- еПри на Монако. Събитието беше очаквано с нетърпение от пилотите и феновете на състезателната серия

Освен добре познатото предизвикателство да завършиш със здрав автомобил, преминавайки през лабиринта от предпазни мантинели на 3.3-километровото изпълнено със завои градско трасе, надпреварата в Княжеството се отличава и с една от най-големите денивелации в годишния календар на шампионата. Първо пилотите се изкачват до завоя Сент Дево и стигат до прочутото казино. После следва спускане към пристанището и комплекса с плувните басейни.

Отборът на DS Пенске използване специална черно-златна разцветка „Grand Gala“. Двата състезателни болида DS E-TENSE FE23 блеснаха и с отличните си резултати още в квалификациите. Достигайки до финалния етап на двубоите,  Вандоорн се класира на второ място на стартовата решетка. Пилотът на DS Пенске затвърди реномето на френската премиум марка . За пети път в осем състезания задвижващата система на DS Automobiles зае място на първия ред на стартовата решетка, изпреварвайки всички останали отбори в шампионата. Жан-Ерик Верн също бе на висота на легендарното трасе в Монте Карло и се нареди пети на стартовата решетка.

За Вандоорн състезанието започна страхотнo. Състезателят на DS Пенске поведе малко преди колата на сигурността да излезе на трасето след инцидента на Едоардо Мортара в участъка на плувния басейн.

Вандоорн изостана с няколко места назад с активирането на двата си атакуващи режима. През цялото време белгиецът остана в битката за водещите позиции, подреждайки се точно пред своя съотборник Жан-Ерик Верн. Двамата бивши шампиони демонстрираха перфектна отборна игра преди второто излизане на колата на сигурността, което удължи състезанието с две обиколки.

Състезанието в Монако бе възобновено с пет оставащи обиколки до финала. Вандоорн се възползва максимално от динамичните възможности на своя болид и си осигури първото място на подиума с отбора на DS Automobiles и Пенске. Притежателят на рекорда за най-много спечелени точки в историята на Формула Е Жан-Ерик Верн завърши четвърти. Така той бяха добавени изключително важни точки на сметката на отбора. Като цяло надпреварата в Монако бе превъзходна демонстрация на екипното усилие от страна на френската престижна марка.

След осмото от общо шестнайсетте състезания в календара на този сезон, Жан-Ерик Верн и Щофел Вандоорн са съответно седми и девети в класирането на пилотите. Отборът на DS Automobiles и партньорите от Пенске Аутоспорт са пети при конструкторите, т.е. в самото подножие над подиума в тази класация

След надпреварата по улиците на Монте Карло, отборите от Световния шампионат на Формула Е се отправят към друга класическа състезателна сцена. Това е пистата на бившето летище Темпелхоф в Берлин. При своето десето състезание на германска територия, Формула Е ще използва различна конфигурация на трасето в близост до федералната столица. Тя ще изправи участниците пред редица допълнителни предизвикателства в двойната надпревара, насрочена за уикенда 11-12 май.

„Състезанието в Монако беше много положително събитие за нас. Нашите болиди DS E-TENSE FE23 бяха изключително конкурентоспособни през целия ден, а пилотите ни направиха страхотно шоу“, сподели Еудженио Францети.

„Имахме отлична квалификационна сесия и отново се класирахме силно на втора и пета позиция в стартовата решетка. Това ни позволи да стартираме от челни позиции в Монако. Това е трасе, където изпреварванията винаги са били много трудна и криеща рискове от удари и съприкосновения задача.“

„Що се отнася до представянето на нашите пилоти, то беше отлично както винаги. Спечелихме много точки. Това ни  позволява да напреднем във временното класиране в отборния шампионат. Упоритата работа на всички в отбора се отплаща, а усилията на екипа започват да носят добри резултати. Изкачването на подиума на Щофел бе наистина бляскав финал на нашето „Grand Gala“ представяне в Монако. Сега е време да се съсредоточим върху предизвикателствата на предстоящите надпревари на пистата в Берлин“, добави директорът на DS Пенске.

Пилотите на DS Пенске също коментираха събитията от еПри на Монако

„Радвам се, че спечелих своя първи подиум с отбора на DS Automobiles именно в Монако. Отдавна очаквах този момент. Наистина съм доволен, че той дойде именно с това бляскаво оформление на нашите болиди и на сцената на това уникално събитие в състезателния календар“, заяви Вандоорн.

„Освен всичко останало, този подиум за мен е важно отличие в домашното ми състезание, тъй като живея в Монако. Имахме добър съботен ден. Не допуснахме големи грешки, представихме се отлично в квалификационната сесия и много солидно в самото състезание. Успяхме да се справим добре в началната фаза на надпреварата и в един момент дори поведох.“

„За съжаление, загубих лидерската позиция при активирането на втория си режим на атака и двата автомобила на Ягуар ме изпревариха. От този момент нататък техните пилоти играха отборна стратегия и активираха атакуващите си режими по начин, който да не позволи загуба на позиции. В крайна сметка съм щастлив, че съм на подиума, но в същото време и малко разочарован, тъй като усещам, че можехме и да спечелим“, добави пилотът на DS Пенске.

„Това беше добър уикенд за отбора, в който спечелихме много важни точки. Много се радвам, че Щофел се завърна на подиума. Наложи се той да почака за това доста дълго време. Знам колко страхотно е усещането да се качиш отново там. Усеща се динамиката в нашето представяне, което е сигурен знак, че работим добре напоследък. Няма да престанем да полагаме усилия и ще дадем всичко от себе си, за да продължим да печелим още точки в предстоящите състезания през сезона“, коментира Верн.