Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Върнаха подиума на Алонсо

Върнаха подиума на Алонсо

17354
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Почти четири часа след финала на Гран при на Саудитска Арабия Фернандо Алонсо отново е трети в класирането на състезанието. Двукратният световен шампион завърши трети на пистата в Джеда. Качи се на подиума и изкара цялата церемония по награждаването, веднага след което бе оповестено, че получава наказание от 10 секунди. Причината бе, че механикът в задната част на колата докоснал болида с подвижния крик преди да изтекат петте секунди от наложената на Алонсо по време на самото състезание санкция.

Ситуацията бе подобна на тази с Естебан Окон от Гран при на Бахрейн. На пистата Сахир французинът получи наказание. Влезе в бокса, но от тима започнаха работа по колата му преди да са изтекли необходимите секунди. Това доведе до нова санкция.

Наказанието на Алонсо предизвика огромен отзвук заради характера на простъпката и времето на налагането му. Испанецът влезе в бокса в 18-ата обиколка. Гран при на Саудитска Арабия бе 50 тура, а рейс контролът оповести, че наказва Фернандо след финала

Самият пилот прие философски ситуацията. При връщането при отбора си първата му работа бе да прегърне и подкрепи механика, който бе с крика при спирането му в бокса.

По-късно се оказа, че ситуацията с Алонсо е разгледана както от рейс контрола на пистата, така и от контролния център на ФИА, създаден преди година, за да подпомага хората на федерацията по време на състезателни уикенди. И в двата случая изводът бил, че Алонсо е изтърпял правилно наказанието си по време на състезанието. В последната обиколка от надпреварата обаче от рейс контрола решили, че това не е така и уведомили стюардите. Последва наказанието от 10 секунди.

От Астън Мартин обжалваха с основанието, че докосване от крика не може да бъде считано за работа по колата. Като доказателство от тима са представили видео записи на 7 различни случая, когато болиди са били докосвани по подобен начин от крик при изтърпяване на подобни наказания в пита и това не е довело до допълнителни санкции за тях. Стюардите приели доказателствата като нова и важна за случая информация, с която не са разполагали при последното разглеждане. В крайна сметка бе решено Алонсо да не бъде наказван и да запази третото си място в Гран при на Саудитска Арабия.