Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Васьор обясни защо Алфа Ромео гласува против състезанието в Мелбърн

Васьор обясни защо Алфа Ромео гласува против състезанието в Мелбърн

941
0
Фредерик Васьор
Фредерик Васьор; снимка: Алфа Ромео

Шефът на тима на Алфа Ромео във Формула 1 Фредерик Васьор защити позицията си да няма състезание в Мелбърн. Сезонът трябваше да започне с Гран при на Австралия, но тя бе отменена, след като един от членовете на Макларън даде положителен тест за COVID-19. Тимът от Хинвил бе един от тези, които от самото начало на разговорите между екипите, Либърти Медия и ФИА бе против излизането на пистата в петък за първите тренировки. В интервю за френския Canal+ той заяви, че атмосферата е била „невъзможна за провеждане на състезание”.

„В ретроспекция е очевидно, че не трябваше изобщо да летим за Мелбърн и бе необходимо да отменим състезанието много по-рано”, заяви Васьор.

„Отмяната беше повече от закъсняла. Тя дойде през нощта четвъртък срещу петък и това бе ужасно за феновете. Те вече бяха дошли на пистата, но в крайна сметка взехме правилно решение. Нямаше как да има състезание. Всички говорехме там само за вируса. Не за недозавиване, за избор на гуми, а за вирус! Атмосферата беше тежка. Тръгнахме в грешна посока. Това създаде допълнително напрежение.”

Според Васьор опитите да се проведе надпреварата са били погрешни

Той не е бил съгласен изобщо с други екипи като тези на Ред Бул например, които искаха да има старт дори и при затворени врати. Бил ядосан и от реакцията им след това, когато изнесоха цялата информация от срещите.

„Обсъдихме го предварително и се разбрахме, че всички отбори сме обединени и ако има подобен случай (служител на екип е с положителна проба за коронавируса – б.а.), спираме”, обясни Васьор. „Но мисля, че имаше два-три тима, които очевидно не бяха на тази позиция. В даден момент не бива да давате на състезателите избор дали да участват или не. Той може да се повлияе твърде много само от краткосрочните спортни интереси, когато се знае че имате възможност да постигнете добър резултат. Но има по-важни неща от спортния резултат. Аз вече бях поел ангажимент и категорично не мисля, че имаше здравословен климат, за да се състезаваме.”

Всички любопитни подробности как точно бе спряна Гран при на Австралия ще намерите в новия брой на ClubS1.