Начало Избрани Васьор: Ауди и Заубер ще работят напълно отделно

Васьор: Ауди и Заубер ще работят напълно отделно

1181
0
Ауди F1
снимка: Ауди Спорт

Фредерик Васьор коментира бъдещето сътрудничество между Ауди и Заубер. Французинът обясни, че двете компании ще работят напълно отделно една от друга и няма да бъдат под един покрив.

В края на август Ауди обяви влизането си във Формула през сезон 2026. Тогава влизат в сила новите правила за задвижващите системи. Два месеца по-късно германският производител разкри, че ще работи заедно със Заубер. Швейцарската компания в момента ръководи програмата на Алфа Ромео до края на 2023 г. След това екипът от Хинвил отново ще носи името Заубер ще използва двигатели на Ферари най-вероятно до 2025 г.

Немският производител обаче ще работи само в своя отдел за двигатели и ще изпълнява програмата си от завода в Нойбург, Германия.

За разлика от Ферари и Ред Бул, чиито фабрики помещават както двигатели, така и шасита, Ауди и Заубер ще следват модела, използван от Алпин и Рено. Той се основава на отделни операции, които се изпълняват на различни места.

„Ауди и Заубер ще работят напълно отделно. На първо място ще разделим изцяло операциите“, сподели Васьор.

„Те ще отговарят за двигателя в Нойбург, докато отборът ще се грижи за шасито и работата на пистата от фабриката в Хинвил.“

За да затвърди напълно влизането си в F1, Ауди ще закупи някакъв дял в Заубер Моторспорт. Васьор така и не пожела да разкрие колко процента от собствеността на тима от Хинвил ще бъде продадена на германците.

„В бъдеще Ауди ще закупят някои акции на компанията. Сега нямам намерение да разкривам какъв ще бъде техният брой.“

„Смятам, че това е добър начин за управление на отбора. Разгледахме какво е работило в миналото при други екипи. Най-важното за мен не е само структурата по отношение на акциите или кой кого управлява, а какъв въпросът на мислене.“

„Искам да можем да изградим стратегия, която да бъде събрана в един-единствен тим, а не да имаме [вътрешни] „екипи“, които да се борят помежду си“, допълни Фредерик Васьор.

Миналата седмица шефът на Заубер Моторспорт каза, че все още е твърде рано да се говори кой може да бъде пилот на Ауди. Очаква се марката от Инголщат да заложи на един германския състезател. Има вероятност това да бъде Мик Шумахер. В допълнение, настоящият пилот на Алфа Ромео Валтери Ботас също би искал да бъде част от проекта на Ауди във Формула 1.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от @alfaromeoorlen