Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Васьор: Фокусиран съм единствено върху представянето на нашия автомобил

Васьор: Фокусиран съм единствено върху представянето на нашия автомобил

2403
0
Фредерик Васьор
Фредерик Васьор, снимка Ферари

Фредерик Васьор не пожела да прави сравнения между Ферари и Ред Бул след последното състезание в Австралия. Френският специалист даде да се разбере, че е „фокусиран единствено върху представянето на болида на Скудерията“. Васьор също така похвали огромната стъпка на напред, която тима направи в Мелбърн.

Ферари записа изненадващата двойна победа в Гран при на Австралия. Скудерията се възползва перфектно от проблемите на Ред Бул и окупира първите две места на подиума. Победител в надпреварата стана Карлос Сайнц, докато Шарл Льоклер бе втори. Така Ферари записа първи двоен успех от две години насам

Благодарение на победата в Албърт парк Ферари се доближи на само 4 точки от Ред Бул в класирането при конструкторите. Отборът от Милтън Кийнс имаше доста труден уикенд, след като Макс Верстапен отпадна, а Серхио Перес финишира пети.

Васьор призна, че е останал много доволен от изпълнението на Скудерията през целия състезателен уикенд.

„Направихме не само добро състезание, но и гладко протекъл уикенд от самото начало“, каза Васьор. „Вероятно и в петък се стремяхме към победата. Още от първата половина на FP1 направихме плавен уикенд без никакви проблеми“, добави французинът.

Ферари се очерта като най-близкия съперник в първите две състезания от сезона. Пилотите на тима обаче останаха на поне 10 сек. зад Верстапен в Бахрейн и Саудитска Арабия.

Скудерията изглеждаше като фаворит за спечелването на квалификация, но в крайна сметка беше победата от Ред Бул. Макар да изпусна полпозишъна, Ферари беше равностоен съперник на австрийския тим се възползва по отличен начин от отпадането на трикратния световен шампион.

Запитан дали има обяснение за контрастните модели на двата отбора, Васьор отговори: „Не, изобщо не съм фокусиран върху представянето на Ред Бул.  Фокусиран съм единствено върху представянето на нашия автомобил. Направихме огромна крачка напред. Може би в темпото на една обиколка това е същото, но пък миналата година не бяхме никъде по отношение на състезателното темпо“, обясни шефът на Ферари.

„Направихме огромна крачка. Мисля, че е по-скоро заради съгласуваността между двете смеси на Пирели.“

Ферари успя да създаде по-благоприятна база с обновената си концепция за автомобила за 2024 г. Това оставя Васьор оптимист както за краткосрочните, така и за дългосрочните перспективи на тима.

„Автомобилът е много по-лесен за управление, много по-лесен за четене от пилотите и много по-лесен за разработване“, продължава той“, продължи шефът на Ферари. „Това е може би най-голямата стъпка, която направихме в сравнение с миналата година. Това беше нещо което не можем да управляваме лесно, но поне да имаме добър прочит на автомобила доста рано през уикенда.“

Васьор добави, че резултатът от Австралия ще даде тласък на отбора.  Така Ферари да добави към инерцията, която натрупа в края на миналия сезон. Според него тимът трябва да продължава да бъде все по-уверен

„Увереността е огромна част от резултата във вашия бизнес“, обявява той. „Мисля, че през последния месец изграждаме увереност, която вече беше такава в последната част на сезон 2023.“

„Този уикенд е добро доказателство за това, че когато събираме всичко заедно – а не съм сигурен, че ще можем да го правим всеки уикенд – когато събираме всичко заедно, можем да ги поставим малко под напрежение. Именно когато са под натиск, те [Ред Бул] ще имат и повече грешки. Това означава, че трябва да продължим в тази посока.

„Много, много по-уверени сме във факта, че можем да се справим с подобно нещо. Това беше така от първата обиколка, от първия ден, в който бяхме там. Представяхме се добре и всичко и беше доста гладко. Именно в тази ситуация правим най-добрия автомобил за неделя.“