Начало Избрани Васьор: Направихме прилична крачка напред в Австралия

Васьор: Направихме прилична крачка напред в Австралия

2007
0
Фредерик Васьор, Ферари
Фредерик Васьор, снимка Ферари

Фредерик Васьор е останал доволен от скоростта на Ферари в Австралия. Френският специалист е на мнение, че отборът от Маранело е направил „прилична крачка напред“ по отношение на състезателното темпо, макар да не класира нито един от своите автомобили в топ 10.

Ферари изживя най-тежкото си състезание от началото на сезон 2023. Скудерията си тръгна с празни ръце от състезанието на пистата Албърт парк. Първо Шарл Льоклер отпадна още в първата обиколка след като имаше контакт с Ланс Строл (Астън Мартин). Неговият съотборник Карлос Сайнц се движеше на четвърто място през по-голямата част от надпреварата. За съжаление испанецът се смъкна до 12-тото място при развяването на карирания флаг заради контакт с Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и последвало 5-секундно наказание

Въпреки разочароващите резултати, Васьор заяви, че отборът на Ферари поне е получил някои отговори относно състезателното си темпо.

Скоростта в дълга серия с обиколки бе ахилесовата пета на болида SF-23. Именно това попречи на Карлос Сайнц да се бори за място на подиума в Бахрейн. В Джеда нито Сайнц, нито Льоклер показаха добро темпо след като сложиха твърде гуми на Пирели.

Във Ферари решиха да се фокусират върху състезанията. Италианците поставиха сериозен акцент върху темпото си с пълен резервоар и дълги серии с обиколки.

За съжаление Льоклер така и не успя да покаже на какво е способен след като отпадна няколко завоя след старта. Сайнц обаче проведе сравнително силно състезание. Испанецът спря малко преди развяването на червения флаг, което компрометира неговата стратегия. След рестарта той се справи с някои от болидите пред себе си и зае четвъртото място. За него лош късмет контакт в 56-тата обиколка с Алонсо и последвалото спорно наказание го прати извън челната десетка.

Васьор призна, че всички във Ферари не са били доволни от постигнатото в Мелбърн.

„Малко сме потиснати от всичко това“, призна Васьор. „Но като цяло смятам, че настроението е положително, защото направихме крачка напред по отношение на представянето в състезанието. Именно на тази основа ще изградим останалата част от сезона. Сега ще бъдем позитивни и ще натискаме отново и отново.“

„Направихме прилична крачка напред в Австралия. Да, бяхме разочаровани след квалификацията, защото имахме чувството, че не сме събрали всички парчета. Въпреки всичко темпото в състезанието беше налице“, добави шефът на Ферари.

Васьор заяви, че фокусът на тима бързо се е насочил към следващото състезание в Азербайджан

„Нещата са такива, каквито са. Трябва да вземем положителните неща и да се подготвим за следващите състезания на тази основа. След Джеда се възстановихме много добре и показахме добро темпо. Карлос успя да го извлече, докато Шарл отпадна още в първата обиколка.“

Васьор също така намекна, че Ферари няма да внедри големи актуализации в Баку като се има предвид различния формат на уикенда.

„В Баку има спринтово състезание, така че е малко по-различно. Ще имаме актуализации през целия сезон. Нека да се подготвим за следващия рейс уикенд и да не мислим за щетите досега“, завърши Фредерик Васьор.