Начало Избрани Васьор: Не съм голям привърженик на промяна на резултатите след края на...

Васьор: Не съм голям привърженик на промяна на резултатите след края на дадено състезание

1196
0
Фредерик Васьор
Фредерик Васьор; снимка: Спас Генев

Фредерик Васьор коментира съдебната битка на Фелипе Маса. Директорът на Ферари заяви, че действията на бразилеца са доста „странни“ и „необичайни“. Васьор също така каза, че не е привърженик на промяна на резултатите след края на дадено състезание.

По-рано тази година стана ясно, че Маса обмисля да оспорва резултатите от сезон 2008 по съдебен път. Предполага се, че бившият пилот на Ферари е бил подтикнат от коментари на Бърни Екълстоун. Бившият шеф на F1 разкри интересна информация за прословутата Гран при на Сингапур 2008. Тогава Нелсън Пике-младши умишлено катастрофира своя болид в стената. Така той извади кола за сигурност и помогна на тогавашния си съотборник в Рено Фернандо Алонсо, който в крайна сметка триумфира в състезанието. Хамилтън остана трети, докато Маса бе извън точките.

През 2009 г. подробностите за „Крашгейт“ станаха публично достояние. В резултат на това Рено получи двегодишна условна забрана за участие в F1. В същото време тогавашният директор на отбора Флавио Бриаторе и техническият директор Пат Саймъндс също бяха наказани

Маса призна, че е подкрепял идеята за анулиране на резултатите от надпреварата на Марина Бей. В крайна сметка обаче тогавашното ръководство на ФИА и F1 решава да не прави никакви промени. Така Люис Хамилтън изпревари бразилецът с една точка и спечели първата си световна титла.

По-рано този месец стана ясно, че Маса е поискал от F1 и ФИА парично обезщетение за загубения шампионат през 2008 г. Адвокатите на бразилеца са изпратили на Стефано Доменикали и Мохамед бин Сулайем т.нар. Letter Before Claim. В него се посочва, че загубите на бившия бразилски пилот възлизат на десетки милиони евро заради предполагаема „конспирация“.

Междувременно Васьор коментира случая на Маса. Френският специалист работеше в по-малките формули по време на „Крашгейт“. Разбира се, директорът на Ферари отказа да коментира този казус.

„Както можете да си представите, не искам да коментирам този въпрос, но съм в добри отношения с всички заинтересовани страни“, сподели Васьор.

„Това е доста сложно, тъй като обстоятелствата бяха напълно изключителни. Но по-общо казано, не става дума за Фелипе, а за това, че се опитваме да притиснем ФИА да анулира резултата от състезанието след развяването на карирания флаг. И може би това. . . не знам, не искам да коментирам, но със сигурност би било странно [да се промени нещо]“, добави директорът на Ферари.

Васьор също така каза, че не е фен на промяна да резултатите в дадено състезание, дори и 15 мин. след развяването на карирания флаг.

„Не съм голям привърженик на промяна на резултатите след края на дадено състезание. Няма значение дали са минали 15 мин. от развяването на карирания флаг или 15 години, както е при този случай“, каза още Фредерик Васьор.