Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Васьор: Не знам дали можеше да победим Верстапен

Васьор: Не знам дали можеше да победим Верстапен

3831
0
Макс Верстапен, Шарл Льоклер, Ферари, Ред Бул
снимка: Виктор Алекян

Иван Тенчев, Лас Вегас. Дори и след поредица от много различни събития и фактори резултатът пак е същия – Макс Верстапен пак спечели. Така обобщи състезанието в Лас Вегас шефът на Ферари Фредерик Васьор. На трасе с дълги скоростни прави както и на Монца пилотите на Скудерията бяха силни. SF-23 излизаше добре и от бавните завои, както в Сингапур. Но в крайна сметка Ферари загуби от Макс Верстапен и настроението на французина бе доста противоречиво.

От една страна, Скудерията настигна Мерцедес и е 4 точки в шампионата на конструкторите само старт преди края. От друга обаче, тимът от Маранело отново не победи. Ферари взе първата позиция с отлична квалификационна скорост. Изгуби заслужена първа редица заради наказанието на Карлос Сайнц, което продължава да тормози французина. За това той говори отделно и през следващата седмицата темата ще продължи в Абу Даби. Васьор се надява правилата да бъдат променени още за 2024 г.

Концентрирайки се върху състезанието обаче, Васьор отбеляза, че Макс пак спечели, но по не толкова доминиращ начин както обикновено

До такава степен, че самият шеф на Ферари заяви, че всъщност е доволен. Съжалява обаче за момента на излизането на автомобила за сигурност, който опрости задачата за съперниците от Ред Бул. Все пак борбата с Мерцедес остава отворена.

Васьор елегантно отбеляза, че ако стюардите са излезли с решението си за наказание на Макс по-рано и ако изобщо Шарл Льоклер бе повел, то можеше и да натрупа преднина със средните по твърдост гуми и финалът можеше да е различен. Той прие с усмивка забележката, че с тези гуми Ферари безспорно бе най-бързата кола, а те са супер важни за цялата гама и дават надежда, за добро развитие на колата и разбиране на гумите.

„Льоклер направи изключително състезание“, обясни френският мениджър. „Мисля, че днес изпревари три пъти Ред Бул на пистата. Не е нещо, което се случва много често. Пресякохме финалната линия на второ място, целта ни беше първото. Но като цяло мисля, че представянето беше страхотно.“

Карлос също се изкачи до шесто място, което е добър резултат като се има предвид, че беше 20-ти след първия завой. Добро представяне като цяло, но нямахме късмет със сейфти кара. Така се получи. Това беше може би най-лошият възможен сценарий, защото излезе точно, когато Сайнц току-що бе загрял гумите до нужната температура. Ако колата за сигурност бе излязла няколко обиколки по-рано или по-късно, щеше да е много по-добре за нас. Но нека мислим за следващото състезание, защото сме само на четири точки зад Мерцедес“, каза още Васьор.