Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Васьор: По-важно е да имаме повече американски пилоти в F1, отколкото отбори

Васьор: По-важно е да имаме повече американски пилоти в F1, отколкото отбори

1083
0
Фредерик Васьор, Ферари
Фредерик Васьор, снимка Ферари

Фредерик Васьор коментира разрастването на F1 в САЩ. Ръководителят на Ферари отново се изказа против влизането на Андрети в шампионата. Според Васьор, наличието на повече американски пилоти на стартовата решетка ще помогне повече за допълнително увеличаване на популярността на спорта в страната, отколкото тимът на Майкъл Андрети.

F1 разшири присъствието си в САЩ откакто бе придобита от Либърти Медия. Понастоящем световният шампионат има три старта на територията на Америка- Маями, Остин и Лас Вегас. От 2016 г. насам на грида има и американски тим- Хаас. Тази година в F1 отново имаше състезател от щатите- Логан Сарджънт. Пилотът на Уилямс ще остане в шампионата за поне още една година

Хаас и Сарджънт на практика са представителите на САЩ в F1. Въпреки това мнозина смятат, че добавянето на Андрети-Кадилак като 11-ти отбор на стартовата решетка би довело до следващ бум на популярността на F1 в Съединените щати.

Васьор коментира темата за разрастването на F1 в САЩ. Френският специалист не е убеден, че допълнителен отбор от САЩ е ключът към разгръщането на пълния потенциал на F1 на този пазар.

Директорът на Ферари смята, че наличието на успешен и харизматичен американски пилот би било по-ефективен катализатор за растежа на феновете и цялостния интерес към спорта. Разбира се, този пилот трябва да се състезава на най-високо ниво.

„Всичко зависи от това кой е 11-тият отбор на решетката. На хартия винаги има място за 11-ти отбор, ако останалите получат нещо повече от F1“, сподели Васьор.

„Говорихме за произхода на отбора, но според мен това не е правилният подход към въпроса. F1 е успешна там, където има печеливши пилоти. В момента една от страните, в които спортът получава най-голямо внимание, е Нидерландия. Това е така, защото Верстапен е оттам.

„Въпросът е в националността на пилотите, а не на отборите. В момента вече имаме американски отбор, какъвто е Хаас. Ако говорим за Андрети, предполагам, че той ще дойде със същия подход като Хаас.“

„По-важно е да имаме повече американски пилоти в F1, отколкото отбори. Така ще имаме наистина голям успех на територията на САЩ. Ще бъде много важно тези пилоти да се състезават и на високо ниво“, каза още директорът на Ферари.

Кандидатурата на Андрети да се присъедини към решетката продължава да се разглежда от ръководството на F1. В момента се преценява дали американският екип ще добави необходимата стойност към шампионата

Васьор не отхвърля директно присъствието на Андрети. Французинът обаче отбеляза, че  F1 е претърпяла значително развитие – към по-добро – след изготвянето на последното споразумение „Конкорд“ през 2020 г.

„За мен наличието на 11-и отбор и още един производител е хубаво, защо не? Но трябва да имаме предвид, че когато преди четири-пет години отворихме вратите за 11-и отбор, ситуацията беше напълно различна от сегашната“, обясни Васьор.

„Що се отнася до споразумението „Конкорд“, Ферари беше там, Мерцедес също беше там. Хонда почти не участваше. Рено пък смяташе, че ще продължи още малко. Това означава, че имаше двама производители и един доставчик на двигатели, които щяха да продължат участието си още 5 години.“

„Договорихме се за този 11-и отбор. Ако този тим не беше постигнал споразумение дори само с един от 10-те отбора, присъстващи в F1 и беше пожелал да влезе като производител на автомобили и двигатели, щяхме да намерим друго решение за доброто на спорта“, добави шефът на Ферари.

„Днес се намираме в донякъде объркваща ситуация. Имаме 6 доставчика на двигатели. Някои от моите колеги казват, че те са твърде много, защото бихме искали да имаме по два отбора за всеки доставчик на задвижващи агрегати. Ние обаче не сме в тази ситуация.“

„Връщайки се към казаното преди, дори и за настоящата ситуация въпросът не е толкова свързан с отбора, а с националността на пилотите“, завърши Фредерик Васьор.