Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Васьор: При $10 млн. за развитие на сезон 5% над бюджета е...

Васьор: При $10 млн. за развитие на сезон 5% над бюджета е огромно нарушение и трябва да се наказва строго

2176
0
Кристиан Хорнер, Фредерик Васьор
Кристиан Хорнер и Фредерик Васьор; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Парите за развитие по време на сезона при наличието на бюджетен лимит във Формула 1 са около 10 милиона долара. Това означава, че нарушенията на финансовите правила трябва да се наказват със спортни санкции, а не с глоби, заяви Фредерик Васьор. Шефът на Ферари каза в интервю за италианския вестник Гадзета дело спорт, че от това зависи бъдещето на бюджетния лимит в Гран при. ФИА все още не е оповестила резултатите от проверките на миналогодишните отчети на отборите от Формула 1. Говори се, че няколко отбора са нарушили ограничението. Споменават се Мерцедес, Алпин и отново Астън Мартин и Ред Бул. От ФИА отхвърлиха слуховете. Провинението на тима от Силвърстоун за 2021 г. бе процедурно и те получиха само глоба. Екипът от Милтън Кийнс отнесе глоба от $7 млн. и 10% намаление на времето за работа в аеротунела за близо $2,4 млн. превишение.

„Наказание като миналогодишното (на Ред Бул) не е наистина строго. Ако се наложи отново налагане на санкция, то тя трябва да е далеч по-тежка. Не бива да забравяте, че техническото предимство се превръща в спортно такова. Ето защо наказанието трябва да засяга спортната страна на нещата, а не да е глоба. Във футбола ако използваш ръка, съперникът получава дузпа. Не ти налагат някаква странична санкция“, заяви шефът на Ферари.

„Намалението на времето в аеродинамичния тунел с 10% е едно огромно нищо. До момента, когато то влиза в сила, те вече са свършили повечето работа. А 5% нарушение (на бюджетния лимит) не е малко, а е голямо провинение“, продължи Васьор

„Ако имате бюджет от $135 млн., то 80 милиона отиват за персонал. Още $20 млн. са разходите по състезанията, материали, спирачки и т.н. Създаването на 4 шасита в началото на сезона струва също около $20 млн. Така стигате общо до 120-125 милиона. Остават около $10 млн. развитие.“

„Не можем да замитаме проблема под килима. Има и голяма разлика между невинна грешка и умишлено действие. Нещо като това някой да сбърка в данъчната си декларация срещу компания, която укрива данъци в някой данъчен рай. Трябва да сме твърди. Тук става дума за бъдещето на финансовите лимити. Иначе всички ще вършат едно и също. Развързваш бюджета, тъй като си наясно какво ще е наказанието и казваш една молитва. Големите конструктори могат да си го позволят“, завърши Васьор.