Начало Избрани Васьор призова за по-строги санкции при бъдещи нарушения на тавана на разходите

Васьор призова за по-строги санкции при бъдещи нарушения на тавана на разходите

1030
0
Фредерик Васьор, Алфа Ромео
Фредерик Васьор; снимка: Алфа Ромео

Фредерик Васьор призова за по-строги санкции при бъдещи нарушения на тавана на разходите. Шефът на Ферари смята, че ФИА трябва да действа по-бързо и да предприема по-строги мерки при доказани превишавания на харчовете в бъдеще.

ФИА направи пълна финансова проверка в края на миналата година. След нейния край стана ясно, че в Ред Бул са превишили тавана на разходите за 2021 г. Австрийският отбор бе глобен от ръководния орган със $7 млн. и намаляване на времето във въздушния тунел. Така екипът от Милтън Кийнс ще разполага с още по-малко време за аеротестове след като получи и ограничение заради спечелване на конструкторската титла през сезон 2022.

Санкцията предизвика смесени реакции от отборите в F1. От Ред Бул я определиха като „драконовска.“ Според Кристиан Хорнер, това ще струва на тима половин секунда на обиколка. От друга страна спортният директор на Ферари Лоран Мекис каза, че наказанието на Ред Бул не е достатъчно сурово. Според него, тима от Милтън Кийнс може да похарчи спестените средства за аеродинамични тестове в други области. В Макларън и Мерцедес бяха сравнително доволни от решението на ФИА спрямо казуса с Ред Бул.

Австрийският отбор категорично отрече преразходът да е оказал влияние върху представянето на автомобила. Вместо това посочи области като кетъринг и заплати, които са довели до нарушението на тавана на разходите. Въпреки това съперниците на Червените бикове са убеден, че всяко едно превишаван на лимита, дори и минимално, може да има влияние на представянето на болида на пистата.

В края на миналата година Васьор определи тавана на разходите като най-добрата регулация, която е била въвеждана в F1. Въпреки това французинът смята, че е важно както да се ускорят финансовите проверки на ФИА. Доказателство за по-бавната работа е срокът от 10 месеца, в който  да се получат удостоверения и отговори за спазването на горната граница на разходите. Шефът на Ферари настоя да се предприемат по-строги действия дори срещу незначителни нарушения на бюджетния лимит.

„На първо място, този процес беше прекалено дълъг. Трябва да намерим начин да се появи червена светлина преди това или да можем да предприемем действия много по-рано“, сподели Васьор.

„Вероятно трябва да бъдем малко по-строги по отношение на решението. Добре, може би това беше първият случай, но отсега нататък трябва да забравим за второстепенните нарушения. Два или три милиона не са никак малко пари. Според мен те могат да помогнат сериозно за развитието  на даден автомобил“, продължи шефът на Ферари. „Затова смятам, че трябва да бъдем много по-строги и да действаме по-бързо по този въпрос.“

Съгласно последните финансови разпоредби, всеки отбор, който превиши тавана на разходите с по-малко от 5%, се счита за незначително нарушение на разходите. В същото време всичко над 5% е сериозно нарушение на разходите, което може да доведе до по-сурови наказания.

Президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем също изрази надежда за по-бързо разрешаване на проблемите с финансовия одит за тази година. Той вярва, че отборите не трябва да чакат до октомври, за да получат отговор на подадените от тях документи.

Накрая Васьор похвали ръководителя на финансовите регулации на ФИА Федерико Лоди и неговия екип за работата им по финансовия надзор след края на първата година от въвеждането на тавана на разходите.

„Бих казал, че администрацията на горната граница на разходите и Федерико Лоди свършиха огромна работа. Не е нужно да забравяме това нещо“, завърши Фредерик Васьор.