Начало Избрани Васьор: Всички отбори подкрепят новия формат в Азербайджан

Васьор: Всички отбори подкрепят новия формат в Азербайджан

3326
0
Фредерик Васьор
Фредерик Васьор; снимка: Ферари

Всички отбори от F1 подкрепят новия формат в Азербайджан. Това заяви шефът на Ферари Фредерик Васьор. Според него екипите са дали своето съгласие за различния състезателен уикенд в Баку, който ще включва и спринтова квалификация.

Сезон 2023 в F1 ще включва общо 29 състезания. 23 от тях ще са основни, а останалите- спринтови. За разлика от 2021 и 2022-ра, този път броят на кратките надпревари е двойно по-голям

Спринтовете за 2023 г. ще се проведат на пистите в Азербайджан, Австрия, Белгия, Катар, САЩ и Бразилия. Досега уикендите със спринтови състезания включваха две тренировки вместо обичайните три, тъй като допълнителното състезание заемаше един от слотовете.

Тази година обаче бе предложена промяна по време на този тип рейс уикенди. Според нея ще има само една свободна тренировка в петък, последвана от квалификация, която ще определи стартовата решетка за неделната Гран при. След това  втората свободна тренировка в събота ще бъде заменена от спринтова квалификация. Тя ще определи стартовата решетка за спринта, който ще се проведе в съботния следобед.

От F1 все още не са разкрили още подробности за новия формат. Това трябва да се случи преди началото на уикенда за Гран при на Азербайджан, който ще се проведе от 28 до 30 април.

Наскоро Васьор потвърди, че всички тимове от F1 са подкрепили предложението на ръководството на спорта. Следователно уикендът в Баку трябва да се проведе според новия експериментален формат, който включва спринтова квалификация.

„Всички отбори подкрепят новия формат в Азербайджан. Това е първият случай от много време насам, в който всички сме на еднакво мнение по даден въпрос. Честно казано такива неща не се случват много често, така че трябва да се възползваме максимално“, сподели Васьор.

„Замяната на още една тренировка с квалификация прави формата малко по-динамичен. Можете да дискутирате защо е трябвало да го направим толкова късно. В крайна сметка мисля, че отбори сме на едно мнение и смятаме, че трябва да наложим този формат“, добави шефът на Ферари.

Спринтовият формат беше подложен на няколко критики след като бе въведен преди две години. Една от тях беше свързана с липсата на интерес към съботната тренировка, тъй като на този етап от уикенда квалификацията се провежда в петък. По този начин отборите вече са завършили настройките на автомобилите си. Васьор заяви, че харесва този различен формат по време на рейс уикендите със спринтове

„Не съм голям фен на обичайната FP2. Понякога е малко скучно, но толкова не са за нас, тъй като разполагаме с много данни. От друга страна мога да си представя, че за зрителите е малко скучно когато не знаят за нивото на горивото, режима на двигателя и т.н.“

„Да се опитаме да предложим нещо по-динамично през уикендите е добро решение. От друга страна, мисля, че е вярно и това, че ако гледате футбол, не гледате сесията в сряда, защото тогава играчите тренират на стадиона. Вероятно сме единственият спорт, в който тренировката се излъчва по телевизията“, каза още Фредерик Васьор.