Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Васьор: Жу е правилният избор за Алфа Ромео, Пиастри: Той има финансова...

Васьор: Жу е правилният избор за Алфа Ромео, Пиастри: Той има финансова подкрепа, но не е лош пилот

990
0
Гуаню Жу, Тео Пурчер, Кристиан Лундгаард
(отляво надясно) Гуаню Жу, Тео Пурчер и Кристиан Лундгаард на подиума на Монца; снимка: Алфа Ромео

Алфа Ромео обяви по-рано тази седмица, че Гуаню Жу ще е пилот на тима догодина. Това бе последното останало свободно титулярно място във Формула 1 за сезон 2022. Шефът на тима от Хинвил Фредерик Васьор заяви, че китайският пилот е правилният избор за отбора.

Фредерик Васьор, Фред Васьор
Фредерик Васьор; снимка: Алфа Ромео

„Намираме се в навечерието на нов етап от историята на отбора с влизането в сила на новите правила. Според мен това е и точният момент за други промени. Жу се справя страхотно във Формула 2, той е втори в шампионата. Има още две състезания, може и шампион да стане. Това според мен сочи, че той е правилният избор“, обясни Васьор

„Представянето му говори само по себе си. Този сезон спечели F2 надпревари в Бахрейн и на Силвърстоун. Във Формула 2 това са може би най-сложните писти – първата заради управлението на гумите, а втората е с особено високоскоростни завои. Освен това печели полпозишъни, винаги е ниво, има постоянно представяне. Решимостта се демонстрира и от работата, и в личния му живот – преместил се е в Европа от Китай, което изобщо не е лесно. А когато си го сторил само на 13, мечтаейки да станеш автомобилен състезател, за мен е още по-забележително.“

Голяма част от коментарите след обявеното привличане на Жу бяха за това, че китайският пилот има огромна спонсорска подкрепа и заради парите е пренебрегнат очевидният избор – Оскар Пиастри. Австралиецът е лидер във Формула 2 и има повече успехи. Догодина обаче той ще е резервен пилот на Алпин в F1, вероятно без друга програма.

Въпреки това Пиастри защити Жу от реакциите

„Според мен той се справи доста добре с негативизма в социалните медии и разни подобни неща, които мисля, че в голямата си част са доста нечестни. Да, всички знаем, че има финансова подкрепа, но той не е лош пилот“, бе категоричен Пиастри. „Сега е втори в шампионата с толкова победи, колкото имам и аз, а и водеше в генералното класиране през първата част от сезона. Не е като да няма резултати.

Алфа Ромео ще е с един много опитен пилот догодина – Валтери Ботас – и това, посочи Васьор, ще е особено важно и за екипа, и за Жу.

„Валтери е много опитен пилот и ще донесе в тима наученото през всички тези години. Заедно с него ще кара състезател, който ще е новак в Гран при и според мен за него ще е особено важно да има точка за сравнение. Валтери е една от най-добрите референции изобщо. Нормално е, когато съотборникът ти е Люис [Хамилтън], да останеш малко в сянка, но при нас Ботас ще е много важен за представянето и развитието на отбора. Мисля, че и за него самия това бе важна стъпка.“

През изминалите месеци имаше слухове, че е възможно младата надежда на Заубер Джуниър Тийм Тео Пурчер да бъде привлечен в F1

Това бе сметнато за прекалено голям риск, тъй като опитът на френския пилот в едноместни състезателни автомобили все още е твърде малък. Пурчер премина изключително бързо от F4 до F2. Освен това е едва на 18 години.

„Тео остава във Формула 2. Проведохме дълги разговори през последните седмици. Той направи фантастичен сезон в F2, но не бива да забравяме, че преди 18 месеца бе във Формула 4. Стъпката от F4 към F3 бе огромна, но той се справи чудесно, както и в F2. Колите във Формула 1 са изключително сложни, а през сезона има едва 6 дни тестове. От моя гледна точка това означава, че щеше да е твърде рисково да направи следващата стъпка сега. По-добре да се съсредоточи върху F2 и догодина. Ще видим какво ще се случи в бъдеще“, каза Васьор.

„Да, ще направи със сигурност няколко петъчни тренировки. Но повтарям – когато си във Формула 2, най-важното е да се съсредоточиш върху това първенството. Ще го помоля да спечели титлата в F2“, каза Васьор.