Начало Избрани Ваулс: Нашият отбор все се движи с патерици

Ваулс: Нашият отбор все се движи с патерици

951
0
Джеймс Ваулс, Уилямс
Джеймс Ваулс; снимка: Уилямс

Джеймс Ваулс продължава работата си по възраждането на Уилямс. Британският инженер потвърди, че отборът от Гроув продължава да наема технически персонал, който да запълни всички празнини. Ваулс призна, че неговият отбор ще се „движи с патерици“, докато не привлече достатъчно специалисти, които да върнат Уилямс там, където му е мястото.

Ваулс застана начело на Уилямс в края на февруари. 44-годишният инженер наследи на този пост Йост Капито. Ваулс огромен опит в F1. Преди това той е работил в отбори като БАР, Хонда, Браун GP и Мерцедес. Ваулс започна процеса по възстановяване на Уилямс както от във финансово, така и в структурно отношение.

В края на миналия месец Ваулс постигна известен успех, тъй като успя да привлече Пат Фрай. 59-годишният инженер се съгласи да напусне Алпин и да се прехвърли в Уилямс. Там той заема овакантения пост на технически директор. Ваулс се надява, че този ход насърчи още висши служители от конкурентни отбори да се присъединят към Уилямс през следващите месеци

В момента отборът от Гроув продължава да подобрява инфраструктурата си и да укрепва инженерния си отдел. В момента Уилямс се намира в състояние на преход, след който трябва да започне да върви във възходяща посока.

„Имам късмет заради екипа, който имам зад гърба си в момента, защото те запълват съществуващите празнини. Но въпреки това все още не постигаме напредъка, който искаме“, сподели Ваулс.

„Нашият отбор все се движи с патерици. Опитваме се да направим 10 неща едновременно, което няма как да се случи. Винаги е по-добре да се съсредоточим върху най-важните неща и постепенно да напредваме“, продължи Ваулс. „Аз далеч не съм най-силният инженер в падока. Сигурен се, че има много по-добри колеги.  Това, което съм аз, е човек с визия за това къде искаме да стигнем и да водя хората в тази посока. В момента хората в голяма степен са съгласни с това мнение“, добави шефът на Уилямс.

Ваулс казва, че привличането на доверени служители, ще помогне за стимулиране на идеите в организационната йерархия на екипа. Това ще помогне на британеца да насочи повече от времето си към дългосрочните амбиции на Уилямс – област, в която смята, че неговият опит ще бъде по-добре приложен.

„В момента имаме малък ръководен екип, който разпространява идеи. Сега получаваме почти експоненциално подобрение в броя на хората, които поставяте на място.“

„Случаят днес е такъв, че ще отделя 10 минути за това, какво правим технически за следващите няколко състезания, 10 минути за това, какво ще правим стратегически за цялото състезание, 10 минути за това, как ще харчим пари след три години, както и 10 минути за комисията на F1.“

„Колкото повече мога да се съсредоточа върху частите, в които смятам, че ще бъда по-силен, а именно стратегически през следващите пет години – как да преместим шахматните фигури в силно темпо – толкова по-силен ще стане Уилямс“, завърши Джеймс Ваулс.