Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във Ферари все още не са наясно защо изгубиха скорост, в Италия...

Във Ферари все още не са наясно защо изгубиха скорост, в Италия се подготвят за разочарование и на Монца

2861
0
Ферари
снимка: Спас Генев

Екипът на Ферари продължава да търси отговор на въпроса защо представянето на F1-75 се влоши след лятната пауза във Формула 1. Според италиански медии има няколко теории за тази ситуация. Отбелязва се, че последната голяма новост, въведена в колите, бе новият под – във Франция, където Шарл Льоклер отпадна от състезанието. Спекулира се, че автомобилите може би са станали по-нервни и по-трудни за настройване, докато в началото на сезона отговаряха на всяка промяна в реглажите според очакванията на екипа. Смята се, че това може да е довело и до по-голямо износване на гумите при Ферари.

Според друга теория тимът настройва болидите по-консервативно, включително и задвижващите системи, за да избегне проблеми с издръжливостта. Предполага се, че това може да се е отразило негативно на цялостния баланс на колата.

„Трябва да разберем дали тези проблеми с баланса са резултат от последното развитие (на колата)“, заяви шефът на Ферари в F1 Матия Биното

„Самата техническа директива (за промени по подовете и влязла в сила в Белгия – б.р.) не причинява грижите. Ефектът ѝ е пренебрежим. На Зандвоорт ситуацията много приличаше на тази в Будапеща, където техническата директива още не беше влязла в сила. Нямахме скорост, независимо с какви гуми бяха колите.“

Темпото на Ферари остана на малко по-заден план заради поредната грешка на отбора – този път при спирането в бокса на Карлос Сайнц. Биното бе по-зает да се разправя с Нико Розберг, отколкото да обърне внимание на общата картина. Това бе забелязано и в Италия, където в началото на сезона надеждите за сезон 2022 бяха огромни.

„Всичко, случило се на Зандвоорт, може да се обясни със загубата на скорост. Не мога да се отърва от мисълта, че това пък е свързано с техническа директива №39. Матия Биното отрича всичко, но е очевидно, че стават някакви странни неща. Фактически вече се случиха“, написа известният журналист Лео Турини в анализа си след надпреварата в Нидерландия.

„Трябва да добавим, че от Ферари не могат да се очакват добри резултати и на Монца. От известно време вече е ясно, че F1-75 няма достатъчно скорост на правите, а освен това Гран при на Италия е класическо състезание с един питстоп. И тъй като там гарантирано ще се използват твърди гуми, то Льоклер и Сайнц гарантирано ще имат проблеми.“

Гран при на Италия ще се проведе в края на тази седмица. 16-ти кръг от тазгодишното първенство е последният старт от поредицата от три последователни надпревари, с която шампионатът бе възобновен след лятната пауза.