Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Биното не вижда как Ред Бул ще си позволи по-леко шаси: Ферари...

Биното не вижда как Ред Бул ще си позволи по-леко шаси: Ферари не може заради лимита, ФИА следи ли разходите?

5105
0
Карлос Сайнц, Ферари, бокс, гараж, пит, механици
снимка: Георги Тодоров/LAP

Изненадата от скоростта на Ред Бул в Белгия бе голяма и във Ферари още по време на уикенда на пистата Спа-Франкоршамп търсеха отговор на изоставането си от съперниците. От Скудерията отбелязаха, че разликата е толкова сериозна единствено спрямо Макс Верстапен. Разликите спрямо Серхио Перес и останалите в колоната се бяха запазили в голяма степен след лятната пауза и последните новости по болидите. След надпреварата Шарл Льоклер призна, че е странно как от Ред Бул имат толкова повече скорост изведнъж. Шефът на Ферари Матия Биното даде няколко фактора за това, но същевременно изрази съмнение дали тимът от Милтън Кийнс спазва ограничението на бюджетите. Причината за това са не само множеството промени в RB18, но и плановете на Ред Бул да конструира по-лек монокок.

„Ние никога не бихме могли да си позволим разработката на по-леко шаси в края на сезона. Бюджетът не го позволява. Ще съм много изненадан, ако някой друг отбор може да си го позволи. Човек се пита дали мониторирането (за спазване на ограниченията) е достатъчно ефективно“, коментира Биното

„За съжаление много малко хора във ФИА се занимават с това. Ситуацията трябва да се промени в бъдеще. Ще е много лошо ако шампионатът бъде решен от финансовите правила.“

Биното периодично захваща темата за бюджетния лимит още отпреди началото на сезона. Той призоваваше многократно ФИА да следи внимателно харчовете на отборите във Формула 1. От федерацията го увериха, че ситуацията е под контрол.

След надпреварата в Белгия Биното пък отрече още веднъж влязлата в сила директива 039 на ФИА да е имала влияние върху поведението на F1-75.

„Ефект от техническата директива на практика няма по отношение на Ферари. Не това е отговорът на въпроса защо представянето ни бе толкова лошо“, каза той.

Биното още веднъж защити стратезите си, въпреки че по време на надпреварата на Спа звучеше доста странно как се обсъждат варианти с Льоклер

Когато Карлос Сайнц постави под въпрос решение на тима, шефът на отбора заяви, че състезателят няма цялата информация в кокпита. В Белгия диалогът с Льоклер звучеше неуверено от страна на тима, който изведнъж не можеше да вземе решение без пилота. Явно подобно противоречие обаче не тревожи Биното.

„Няма причина да преосмисляме стратегическите си процеси“, бе категоричен ръководителят на Ферари, който преди ваканцията заяви, че не вижда причина да сменя когото и да е в стратегическия си отдел.

„Винаги анализираме решенията си впоследствие. Ситуацията не е толкова лоша, колкото се възприема отвън“, допълни той.