Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във ФИА недоволни, че информацията за разследване срещу Бин Сулайем се появи...

Във ФИА недоволни, че информацията за разследване срещу Бин Сулайем се появи в медиите

911
0
ФИА F1
снимка: Спас Генев

ФИА потвърди официално, че провежда разследване по сигнали за неправомерни действия на президента си Мохамед бин Сулайем, но впоследствие изрази недоволство, че въпросът изобщо е стигнал до медиите. От международната автомобилна федерация твърдят също така, че елементи от доклада до етичната ѝ комисия са представени неправилно. Според информация на Асошейтед прес източникът на сигналите е бивш служител на ФИА, който понастоящем работи за Формула Уан Мениджмънт, тоест за Либърти Медия.

„Източник на сериозна тревога е фактът, че въпросът е бил разкрит пред медиите без предварителна оторизация и че определени елементи от доклада са неправилно представени“, гласи изявлението на ФИА

Оповестените обвинения срещу Бин Сулайем засега са две. Първото е за намеса в резултатите от Гран при на Саудитска Арабия през 2023 г. Твърди се, че президентът на ФИА е дал да се разбере, че иска наказанието на Фернандо Алонсо след финала да бъде отменено. Вторият случай е свързан с пистата Лас Вегас. Според сигнала Бин Сулайем се е опитал да попречи на лицензирането на трасето малко преди провеждането на първия F1 старт там.

Ситуацията с ФИА и президента ѝ поредната през една изключително натоварена зима. Голяма част от пилотите бяха питани как ще коментират ситуацията. Фернандо Алонсо каза, че разследването е на федерацията и ще изчака то да приключи. Джордж Ръсел призова за прозрачност.

„Искаме да видим всички факти и да има пълна прозрачност. Всички се състезаваме. Искаме честно поле, на което да демонстрираме възможностите си. Не мога да кажа нещо повече. Преди година бяхме изненадани, че резултатът бе променен. В Мерцедес смятахме, че тимът е свършил страхотна работа при представянето на случая. Първоначално го спечелихме, а после го загубихме. Така че единственото ни желание е за прозрачност“, коментира Ръсел.

Английският пилот каза също така, че според него спортът вече трябва да вземе превес след всичко случило се през зимата.

„Срамота е, че не това е в центъра на медийното внимание. Всички обичаме спорта. Тук сме, за да се състезаваме. Формула 1 е водеща дисциплина по отношение на технологиите. Мисля, че през последните години наистина стигнахме границите от гледна точка на забавлението“, допълни Ръсел.