Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Разследват Бин Сулайем за предполагаемо уреждане връщането на подиума на Алонсо в...

Разследват Бин Сулайем за предполагаемо уреждане връщането на подиума на Алонсо в Джеда миналия сезон

3427
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем; снимка: Майкъл Потс

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем е разследван заради сигнал, че е повлиял лично върху резултата от Гран при на Саудитска Арабия през сезон 2023 и по-специално върху този на Фернандо Алонсо. Анонимен източник е заявил пред международната автомобилна федерация, че той е „поискал от стюардите отменят решението си“, съобщи BBC.

Алонсо финишира трети в Гран при на Саудитска Арабия, качи се на подиума и празнува заедно с пилотите на Ред Бул Серхио Перес и Макс Верстапен. След това му бе наложено наказание, което го извади от топ 3

Причината за санкцията бе, че от тима на Астън Мартин започнали работа по болида му преди да изтече времето на друго наказание. Първото бе наложено заради неправилно позициониране на стартовата решетка. Докато Алонсо го изтърпяваше в бокса, механик на Астън Мартин докосна колата му с крик. Това според стюардите бе изтълкувано като работа по болида.

Самият Алонсо прие философски наказанието, но протестира срещу това кога е оповестена санкцията.

„Не може да налагаш наказание за питстоп 35 обиколки след самия бокс“, заяви той.

От Астън Мартин обжалваха, представяйки доказателства за други подобни питове, при които има докосвания на болиди с крик и не е последвало наказание. В крайна сметка санкцията бе отменена и Алонсо запази подиума.

Твърдението, че Бин Сулайем е оказал лично влияние, за да се стигне до финалното решение, е част от доклад до директора на ФИА за спазване на етичните норми Паоло Басари. От BBC Спорт заявиха, че са чели изложението. Бин Сулайем и ФИА са отказали коментар.

Според сигнала Бин Сулайем се обадил на вицепрезидента на ФИА за Близкия Изток шейх Абдула бин Хамас бин Иса Ал Халифа и е дал да се разбере, че според него наказанието на Алонсо трябва да бъде отменено

Очаква се комитетът, занимаващ се с етичните въпроси във ФИА, да оповести резултатите от разследването си в рамките на четири до шест седмици.

Това е поредният случай със свързан с Бин Сулайем проблем откакто бе избран за президент на ФИА през декември 2021 г. Той трябваше да обяснява сексистки забележки от миналото си. Направи го с още по-неубедителното: „Казал ли съм, че сме по-умни? Не. Казал ли съм, че те са по-малко умни? Не.“ Влезе в сериозен конфликт с Либърти Медия. Неколкократно бе заплашван със съдебни действия от адвокатите на притежателите на търговските права на F1. Веднъж бе заради забележка, че $20 млрд. е раздута цена за Формула 1. Това го принуди да отстъпи назад и да намали прякото си участие в Гран при. След това дойде сблъсъкът заради проекта на Андрети.