Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Започнаха важни тестове за сезон 2020 в F1

Започнаха важни тестове за сезон 2020 в F1

2570
0

От Иван Тенчев, наш специален пратеник в Абу Даби

Изключително важни тестове започнаха днес на пистата Яс Марина в Абу Даби. Те са на новите гуми на Пирели, чиято конструкция е променена и работят по различен начин с окачването. При предишните изпитания в Остин, Тексас – в петък по време на тренировките за Гран при на САЩ, екипите бяха недоволни от новите типове, защото нямаха сцепление. Условията обаче бяха много специфични. Бе изключително студено, а настройките на колите бяха спрямо предстоящия уикенд и състезание. Днес не е така – в Абу Даби е много приятно с температура на асфалта от над 35 градуса.

Спортният шеф на Пирели Марио Изола обясни още онзи ден и друг много важен компонент при използването на новите гуми днес, а именно по-ниското налягане в тях с 1,5 psi (и на предните, и на задните)

„Тези гуми бяха конструирани да работят с по-ниско налягане и имат различни конструкции, профили. Дадохме много информация на екипите още преди тренировките в САЩ, но там трябваше да използваме налягането на гумите за конкретния уикенд, както и аеродинамичните настройки за състезанието, което с новите гуми би било различно. Така работата им бе компрометирана и се надяваме тук данните да са много по-точни. На Яс Марина ще можем да направим по-верен избор на височина на шасито, натиск, работа на новите рамена на гумите. Тогава всички ще преценим данните”, обясни Изола.

Интересна ще е дискусията след края на тестовете днес и утре (в които учудващо ще участват много от титулярните пилоти), защото има екипи като Хаас, искащи задължителна промяна и такива против

Новите продукти на италианската компания бяха разработени след оплакванията този сезон, че гумите не загряват добре и се износват твърде бързо. Наклонът на гумите от 3,5 градуса на предните и 2 градуса на задните се запазва.

Всеки пилот ще разполага с по 20 комплекта гуми за теста. Ще се прави пряко сравнение между настоящите спецификации и тези, предвидени за следващия сезон. Всеки ще има по два сета от настоящите С3 и С4 и по два сета от гумите за 2020 г. С2, С3, С4 и С5.