Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Възможни стратегии и наличните гуми за Гран при на САЩ

Възможни стратегии и наличните гуми за Гран при на САЩ

1560
0
Пирели, гуми, COTA
снимка: Пирели

Оптималната стратегия за Гран при на САЩ е с 1 спиране в бокса, сочат анализите след проведените на Circuit of the Americas тренировки и квалификация. Валтери Ботас (Мерцедес) спечели първата позиция за състезанието в Остин, Тексас. Втори и трети се наредиха Себастиан Фетел (Ферари) и Макс Верстапен (Ред Бул), като разликите помежду им бяха много малки.

Според Пирели най-добрият вариант за стратегия е старт със софт и смяна с медиум до финала. Има още две възможности за преодоляване на състезателната дистанция със само един пит: потегляне с медиум или софт и смяна с хард до финала. Вариантът с два питстопа (софт-софт-медиум) е най-бавен.

Първите петима пилоти на грида – Ботас, Фетел, Верстапен, Шарл Льоклер и Люис Хамилтън – ще са с медиум на старта, след като преодоляха Q2 с този тип гуми. Заради това се очаква най-честият избор да е медиум-хард. Всички стратегически варианти зависят от износването най-вече на меките гуми, както и от метеорологичните условия. Очаква се днес да е най-топлият ден на COTA от целия уикенд там.

„Състезанието ще се проведе три часа по-рано спрямо часа, в който бе квалификацията“, отбеляза спортният директор на Пирели Марио Изола. „Пистата продължи да еволюира и по асфалта се натрупа повече гума. Първите обиколки ще са интересни вследствие избора на Мерцедес, Ферари и Верстапен да стартират с медиум.“