Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верн наказан с 20 сек заради сблъсъка с Гутиерес

Верн наказан с 20 сек заради сблъсъка с Гутиерес

53
0
Естебан Гутиерес,Жан-Ерик Верн

Пилотът на Торо Росо Жан-Ерик Верн бе наказан с 20 сек добавено време заради удара с Естебан Гутиерес (Заубер) в последната обиколка на Гран при на САЩ. Французинът завърши надпреварата на 12 място, но заради санкцията е класиран 16-ти. Така пилотът на Заубер, който стартира от 20 позиция, мина с още едно място напред в класирането и е 13-ти.

Гутиерес се опита да изпревари Верн, влизайки от вътрешната страна на 13-ти завой, но на излизане от кривата двамата се сблъскаха, мексиканецът излезе от трасето, загуби 1 позиция от Фелипе Маса, но успя да завърши надпреварата. Стюардите, част от които бе шампионът в F1 за 1992 г. Найджъл Менсъл, решиха, че вината за сблъсъка е на Верн, след като прегледаха видео кадри от удара и изслушаха и двамата пилоти.

В последната обиколка опитах да изпреваря съотборника си (Даниел Рикиардо – б.а.) на първи завой, но не се получи и отворихме повече кривата – коментира Верн случилото се в 56 обиколка. – Мисля, че той използва KERS на правата и затова не можах да го изпреваря. Използвах цялата енергия в KERS на следващата права, за да се опитам да го задмина, спирайки по-късно, но след това Гутиерес удари задното ми колело на 12-ти завой, опита се да ме изпревари и имахме контакт.

Според шефа операции на пистата в Заубер Том Маккълоу Гутиерес е оставил достатъчно място на Верн.

Беше отлична маневра, но Верн зави към него (Гутиерес). Изглеждаше, че Естебан му остави достатъчно място на излизането от завоя – каза той пред Аутоспорт.