Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верн убеден в силата на Торо Росо, Квят няма поставени от екипа...

Верн убеден в силата на Торо Росо, Квят няма поставени от екипа специфични цели

27
0
Торо Росо STR9

Новият болид на Торо Росо STR9 е плод на двегодишна работа, също като останалите коли за 2014 г., бе подчертано по време на представянето на автомобила на пистата Херес. Отборите във Формула 1 трябваше да започнат работа по колите за предстоящия сезон много по-рано, отколкото обичайно стартират заради големите промени в правилата.

Автомобилът е създаден под ръководството на техническия директор Джеймс Кий, главния конструктор Лука Фурбато и със сътрудничеството на аеродинамичния тунел в Бистър.

Шефът на екипа Франц Тост обясни на представянето на STR9, че проучванията за проекта започват още през 2012 г. – най-ранният етап, на който Торо Росо са стартирали плановете си за нов автомобил:

Все повече хора се вливаха в проекта с течение на времето. Инвестирахме огромни усилия и ресурси – както технически, така и финансови – в дизайна на новия болид. През 2014 г. ключовите параметри за успех ще са намиране на баланс между използване мощността на двигателя и управлението на ограничението на гориво в състезанията, използването на двете допълнителни системи за енергия плюс, както винаги досега, гумите. Имаме и нов партньор за двигателите, като нямаме търпение да работим заедно с Рено. Данил Квят се присъединява към Жан-Ерик Верн. И двамата са талантливи и очакваме чудесни неща от тях.

Тост не прави прогнози, нито постави цели за изпълнение пред екипа от Фаенца. Той все пак посочи, че общото желание е да се подобри представянето и да се направи крачка напред.

Верн е на прага на третия си сезон във Формула 1. Френският пилот заяви, че се чувства по-добре подготвен от когато и да било досега.

От видяното във фабриката заключавам, че същото важи и за всички останали в екипа. Сега трябва да извлечем максимума от зимните тестове и да се трудим упорито. Уверен съм, че притежаваме всичко необходимо, за да се справим на ниво. Като пилоти ще имаме нови елементи за учене и разбиране. Промените изискват от нас да се адаптираме максимално бързо. Точно това ще правим на зимните тренировки, докато се стараем да извлечем максимума от автомобила. Ще прилагаме нов стил на каране заради новите задвижващи системи и необходимостта да се контролира разхода на гориво. Резултат от промените, довели до промяна в аеропритискането, пък е и различното усещане в болида – по-малко сцепление, а това също отнема време за свикване – каза още Верн.

Квят ще дебютира в Мелбърн и като всеки новак първите му думи бяха колко много се вълнува, че вече е във Формула 1. Руснакът сподели, че ще открива нови неща и очаква това да е наистина интересно:

Нямам търпение за реалното каране, най-хубавата част от работата ми. Шест дни зимни тестове не са много и трябва да разбера колко бързо ще свикна с болида. Нямах проблеми, когато карах колата за 2013 г. Да си новак означава доста напрегнат обучителен процес, но положителната страна в промяната на правилата е, че всички са в една и съща ситуация – започват от нула.

Той добави, че физически е напълно подготвен след интензивна фитнес програма през последните месеци.

Отборът не ми е поставял специфични цели. Така че просто трябва да свикна с всичко максимално бързо – каза руснакът.