Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Ботас и Хамилтън в първата тренировка на Яс Марина

Верстапен пред Ботас и Хамилтън в първата тренировка на Яс Марина

4315
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз в първата тренировка през уикенда за Гран при на Абу Даби. Пилотът на Ред Бул изпревари съперниците от Мерцедес. Валтери Ботас се класира втори, а Люис Хамилтън бе трети.

Почти 27 градуса бе температурата на въздуха преди тренировката, тази на пистата – близо 40 градуса. Условията във втората сесия обаче ще са значително по-близки до тези, в които ще се проведат квалификацията и състезанието.

Пилотите веднага започнаха работа, за да се запознаят с промените по пистата Яс Марина. Модификациите на трасето бяха направени, за да се провокират по-близки битки и повече изпреварвания

От Ферари направо правеха аеродинамични изследвания. Екипите бяха избрали гуми и от трите типа, предоставени от Пирели за уикенда – най-меките смеси от гамата си за Формула 1. Макс Верстапен (със софт) се обади по радиото, че има проблем с волана. Люис Хамилтън също вече бе на трасето и правеше бърз тур.

10 минути след старта на сесията начело в подреждането бе Хамилтън пръв с 1:26.290 пред Верстапен, Ландо Норис, Пиер Гасли, Валтери Ботас (всички със софт). Финландският пилот на Мерцедес попита кои точно са ограниченията на 16-ти завой, след като две от неговите обиколки, две на Норис, по една на Фернандо Алонсо, Карлос Сайнц, Николас Латифи и Серхио Перес бяха анулирани за нарушаване на лимитите. След това Алонсо излезе начело с 1:26.271 преди Верстапен да се върне пръв с 1:25.602.

Хамилтън се доближи до Верстапен на 0,218 сек. Перес бе трети (+0,392), следван от Ботас, Алонсо и Естебан Окон, който по-рано едва избегна удар на 14-ти завой.

Верстапен свали още от времето си до 1:25.300. Хамилтън подобри своето постижение и бе на 0,252 сек от Макс

Юки Цунода бе дал шесто време пред Окон, Себастиан Фетел, Гасли и Ланс Строл. Верстапен бе поискал 1 градус промяна в ъгъла на предното си крило. Лично Ейдриан Нюи проверяваше в бокса настройките на колата му.

Кими Райконен се завъртя на пистата, но успя да продължи. Алонсо изхвърча на първи завой, като и той се върна на трасето.

Хамилтън се доближи на 0,055 сек до Верстапен. В следващия си бърз тур Макс даде 1:25.009 (-0,346 сек спрямо това на англичанина). Люис продължи сесията и с най-добри първи и трети сектор бе на 0,033 сек от пилота на Ред Бул. И двете му обиколки обаче бяха анулирана за нарушаване ограниченията на 16-ти завой. Ботас бе на 0,196 сек от първото време и изпревари съотборника си, заемайки второто място.

Хамилтън изтърва седми завой и излетя в зоната за сигурност. На същото място излетя и Сайнц, а Цунода се придвижи до петото място.

Верстапен остана начело до финала на сесията пред Ботас и Хамилтън. Перес бе четвърти, следван от Цунода, Алонсо, Гасли, Льоклер. Топ 10 допълниха Сайнц и Фетел, който в самия край на сесията се завъртя.