Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Гасли и Ботас в първата тренировка на Лосаил

Верстапен пред Гасли и Ботас в първата тренировка на Лосаил

3264
0
Гран при на Катар, Лосаил, Формула 1, F1, писта
снимка: Пирели

Макс Верстапен бе най-бърз в първата тренировка през уикенда за Гран при на Катар. Пилотът на Ред Бул остави зад себе си на пистата Лосаил Пиер Гасли (Алфа Таури) и Валтери Ботас (Мерцедес). Люис Хамилтън се нареди четвърти.

В началото на първата сесия на новата за Формула 1 писта Лосаил температурата на въздуха бе 29 градуса, а тази на пистата – почти 43 градуса. Пилотите не се бавиха и на трасето бързо се появиха повечето от тях.

„Това е забавно!“, бе първата реакция на Даниел Рикиардо след стъпването му на Лосаил.

В навечерието на състезателния уикенд пилотите и отборите бяха предупредени, че ще се следят ограничения на пистата в пет завоя: 4, 12, 13, 14 и 16-ти

В първата сесия обаче лимити не се следяха.

Учейки конфигурацията, състезателите започнаха да записват и времена. Повечето избраха гуми хард. 10 минути след старта на тренировката начело бе Пиер Гасли с 1:26.233 мин. Още преди да започне реалната работа обаче, бе посочено, че тази сесия и съботният час за подготовка са по време на деня, когато условията няма да са такива, каквито ще са по време на състезанието.

Времената падаха постоянно. Ферари работеха с гуми медиум, в Макларън разделиха програмата между пилотите си – Рикиардо с хард, Норис със средната по твърдост смес. За Гран при на Катар Пирели предоставя на отборите най-твърдите гуми в гамата си за Формула 1. Само състезателите на Алпин бяха със софт.

Верстапен (с хард) излезе начело с 1:24.998 мин. Зад него бе Ландо Норис (с медиум, +0,360 сек). Следваха пилотите на Мерцедес – Валтери Ботас трети (+0,376) и Люис Хамилтън четвърти (+0,505 сек).

20 минути след старта на сесията почти всички се прибраха по боксовете. в подреждането пети бе Гасли, следван от Шарл Льоклер, Естебан Окон, Рикиардо, Карлос Сайнц, Серхио Перес. Верстапен бе свалил най-доброто постижение до 1:24.855.

В средата на първата тренировка в Катар на пистата имаше само 4-5 болида

Голяма част от пилотите стъпваха по-встрани от трасето, търсейки лимитите на автомобилите си. Самата писта бе доста мръсна, тъй като не се използва много често.

Ланс Строл получи съобщение по радиото, че има проблем с хидравликата в колата му и да не превключва предавки. Канадският пилот се прибра в бокса.

Ботас сложи софт и излезе пръв с 1:24.194 мин. На този етап състезателите започнаха да слагат вторите комплекти гуми за сесията. Също с най-меките гуми Хамилтън бе на 0,315 сек зад съотборника си. Верстапен изпревари и двамата с 1:23.723 (-0,471 сек).

„На правата ли сме бавни или нещо такова?“, попита Хамилтън по радиото.

„Не особено“, бе отговорът от питуола на Мерцедес.

След това английският пилот бе извикан обратно в пита заради възможен проблем с колата му.

Хамилтън се върна на трасето 3 минути преди края на тренировката. Мик Шумахер предизвика малко след това кратък период с жълти знамена, тъй като изхвърча в зона с чакъл. Люис не записа нов бърз тур, докато Гасли малко по-рано бе излязъл втори. Така Верстапен остана най-бърз пред пилота на Алфа Таури и Ботас. След това бе Хамилтън. Юки Цунода зае пето място, следван от Сайнц, Льоклер, Перес. Топ 10 допълниха Окон и Норис.