Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен на полпозишън за Гран при на Австралия

Верстапен на полпозишън за Гран при на Австралия

5622
0
Макс Верстапен, Ред Бул
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели първата позиция за Гран при на Австралия, трети кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2023 г. До него на първа редица ще се нареди Джордж Ръсел (Мерцедес). На втора редица ще са Люис Хамилтън с втория F1 W14 и Фернандо Алонсо (Астън Мартин).

Хелмут Марко каза след последната свободна тренировка, че в болида на Серхио Перес имало проблем в предната част, заради което загуби време в пита. Ситуацията не била поправена до края на сесията. Съветникът на Ред Бул отбеляза, че колите на Ферари са бързи в една обиколка. За състезанието обаче посочи Фернандо Алонсо като основен съперник на Макс Верстапен и Перес.

20-ина минути преди началото на квалификацията на пистата Албърт парк отново заваля. Времето бе различно от очакванията – прогнозата бе за по-топли условия и без валежи. Вятърът също бе по-силен от предварителните предвиждания.

От ФИА обявиха 90% шанс за дъжд минути преди старта на сесията. Температурата на въздуха бе дори по-ниска от сутринта – 14 градуса, а тази на пистата – 21 градуса

На входа на питлейна се образува опашка значително преди старта на Q1. Всички бързаха да направят квалификационни обиколки преди да завали. Пистата бе влажна на места, но суха в по-голямата си част. Изборът на всички бе за гуми софт. Логан Сарджънт се завъртя в началото на Q1.

По-малко от половината коли бяха направили бърз тур, когато Перес излетя от пистата. Мексиканският пилот на Ред Бул напуска трасето неколкократно и през сутрешната свободна тренировка. Той се окопа в чакъла на зоната за сигурност на трети завой и трябваше колата му да бъде изкарана с кран. Квалификацията бе спряна.

„Трябва да оправим този проблем“, обади се Перес по радиото преди да излезе от колата. „Беше същия проблем (като в тренировката).“

След подновяване на сесията всички отново вкупом излязоха на пистата. Верстапен бе пръв след първите серии с 1:17.469 мин

Алонсо бе на 0,363 сек зад него, следван от Ланс Строл, Джордж Ръсел, Алекс Албон. Люис Хамилтън бе шести пред Карлос Сайнц, Нико Хюлкенберг, Ландо Норис, Естебан Окон.

Пилотите на Ферари се наредиха четвърти (Карлос Сайнц) и осми (Шарл Льоклер) след първите си опити в Q1. В зоната на отпадащите бяха Оскар Пиастри, Ник де Врис, Юки Цунода и Валтери Ботас. Де Врис се измъкна по-напред за сметка на Норис, а Цунода избута Сарджънт под чертата. Верстапен подобри собственото си най-бързо постижение до 1:17.384 мин.

Пиастри бе с много ниска скорост в края на Q1. Верстапен остана начело пред Ръсел и Хамилтън. От квалификацията отпаднаха австралийския пилот на Макларън, Гуаню Жу, Сарджънт, Ботас (който не завърши последния си бърз тур) и Перес.

Трафикът бе много сериозен и в началото на Q2. Над Албърт парк бе все така мрачно, но не валеше

Строл поведе в класирането с 1:17.616 мин пред Алонсо и Де Врис. Льоклер излезе начело с 0,056 сек по-добро време, а Хюлкенберг излезе трети.

След като всички направиха бързи обиколки начело в подреждането бе Верстапен (1:17.219 мин) пред Алонсо и Льоклер. В зоната на изпадащите бяха Цунода, Гасли, Магнусен, Де Врис и Норис. Над пистата облаците се поразкъсаха и дори слънчеви лъчи си пробиха път.

През последните минути на Q2 при финалните само Гасли успя да влезе в топ 10 – за сметка на съотборника си Окон, който бе под чертата за 0,007 сек. По-нататък не продължиха Цунода, Норис, Магнусен и Де Врис.

Верстапен пръв излезе на пистата в Q3, последван и от останалите, класирали се в топ 10 пилоти. Само Строл изчакваше в пита

Пилотът на Ред Бул записа 1:17.578 мин като в края обиколката не бе съвсем чиста. Алонсо бе с 0,275 сек по-бърз от него. Льоклер даде второ време, но веднага бе избутан назад и редът бе Хамилтън, Алонсо, Ръсел, Сайнц, Льоклер, Верстапен. Със следващата си бърза обиколка Верстапен се върна начело – с 0,009 сек пред Хамилтън.

„Идва ли дъжда“, попита Сайнц по радиото.

От Ферари му отговориха, че ще е на пистата до 4 минути и половина, а до края на квалификацията оставаха 5:30 мин.

Верстапен за пореден път през уикенда се оплака от превключването на предавките.

При последните опити той свали над половин секунда от собственото си най-добро време. Ръсел излезе втори пред Хамилтън и Алонсо. Сайнц се нареди пети, следван от Строл, Льоклер и Албон. Гасли и Хюлкенберг заеха девето и десето място.