Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Silly season: Албон кандидат и за Ферари, и за Ред Бул

Silly season: Албон кандидат и за Ферари, и за Ред Бул

1470
0
Алекс Албон
Алекс Албон; снимка: Уилямс

Недоволството на Хелмут Марко от представянето на Ник ди Врис във Формула 1 предизвика още от месец май мини silly season заради предположенията каква въртележка може да се случи. 80-годишният австриец няма никакъв проблем с това да сменя пилоти по време на активния сезон. Едно от неочакваните имена, споменавани особено често напоследък като част от слухове за разместване на пилоти, е Алекс Албон.

Според италиански източници лично Фредерик Васьор е разговарял с Албон относно възможност да кара за Скудерията евентуално през 2025 г. Говори се също така, че Албон е обмислян за заместник на Серхио Перес в тима на Ред Бул

Това би било интересен обрат на съдбата, защото мексиканският пилот дойде в Милтън Кийнс точно на неговото място. Албон бе резервен състезател на Ред Бул през 2021-ва, а от миналия сезон е в екипа на Уилямс.

Албон е кадър на академията на Ред Бул за млади пилоти, където е привлечен през 2012 г. Той дебютира във Формула 1 през 2019 г. с екипа на Торо Росо. В средата на сезона бе обявено, че ще замести Пиер Гасли в Ред Бул. Албон остана там до края на 2020 г., когато бе освободен от екипа. Остана обаче в така нареченото семейство на Ред Бул благодарение на произхода си – майка му е тайландка. Заради това Алекс се ползва с особено важната подкрепа на фамилията Йоовидя. Чалео Йоовидя е съосновател на компанията Ред Бул и неговото семейство притежава 51% от най-големия производител на енергийни напитки в света. И след като Тайланд няма пилот дори с шанс да достигне Формула 1, фамилията Йоовидя избира следващия най-добър вариант – Албон, който иначе е роден в Лондон, Великобритания.

Ръководството на концерна Ред Бул се промени след смъртта на Дитрих Матешиц през октомври 2022 г. Синът му Марк Матешиц започна да се появява на състезания от Формула 1, както и членовете на борда, поел работата на австрийския милиардер. Чалерм Йоовидя – 72-годишният син на Чалео – също бе гост на няколко старта. За последно бе на домашната за тима от Милтън Кийнс Гран при на Австрия.

„Радваме се на по-засиленото му присъствие и го приемаме положително“, коментира Хелмут Марко преди да отбележи, че Албон „винаги е бил бърз, а в момента е в топ форма“.

На въпрос дали Албон е кандидат за място в Ред Бул и евентуално връщане в Милтън Кийнс отговорът бе: „Винаги сме в контакт с него.“

Марко отказа да даде категоричен отговор на въпроса дали Де Врис ще е зад волана на Алфа Таури за домашния си старт. Гран при на Нидерландия е в края на август – първото състезание след лятната пауза.

„Разглеждаме ситуацията. Не е тайна, че Ник не се справи според очакванията. Това е труден спорт, а ние винаги трябва да гледаме към бъдещето“, заяви той.

Според австриеца варианти за Алфа Таури са Лиам Лосън и Аюму Иваса от академията на Ред Бул. За мястото на Де Врис обаче се спряга друго име, което няма нищо общо с Милтън Кийнс – Алекс Палу. По отношение на бъдещето Марко бе забелязан на Силвърстоун да води разговор с Пепе Марти от Формула 3. Това се случва за втори път този сезон, като първата дискусия бе по време на домашния кръг за младежа в Испания.

Самият Де Врис пък каза, че е спрял да чете изобщо новини и каквото и да е свързано с Формула 1.

„Вече не следя толкова и други категории, тъй като така неминуемо ще се натъкна на нещо за F1. А за Гран при се пишат заглавия и истории, създаващи определен наратив. Възприятието във Формула 1 обаче се променя изключително бързо“, допълни пилотът на Алфа Таури.