Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен на 0,022 сек пред Сайнц, Льоклер не кара във втората тренировка...

Верстапен на 0,022 сек пред Сайнц, Льоклер не кара във втората тренировка на Силвърстоун

3365
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен (Ред Бул) бе най-бърз и във втората свободна тренировка през уикенда за Гран при на Великобритания. Само на 0,022 сек от него се нареди Карлос Сайнц с Ферари. Трети отново, както и в първата сесия, бе Алекс Албон (Уилямс). Шарл Льоклер пък изобщо не кара в тренировката заради повреда, която във Ферари не успяха да отстранят.

В предварително обявения за начало на тренировката час рейс контролът обяви, че стартът ще бъде отложен. Не бе съобщено обаче с колко. Минута по-късно бе уточнено, че отлагането е за 5 минути.

Температурата на въздуха бе 27 градуса, тази на пистата – 42 градуса. Втората петъчна сесия се провежда в условия, близки до тези, в които ще са квалификацията и състезанията, ако не вали. Според прогнозата е по-вероятно да има дъжд утре следобед. За неделя се предвижда сравнително сухо време. Силвърстоун обаче понякога изненадва и метеоролозите.

В началото на тази тренировка също като по време на първата сесия изборът бе между гуми хард и медиум. От Ферари съобщиха, че в колата на Шарл Льоклер има проблем с електричеството и работят по него

Пет минути след старта на вторите 60 минути за подготовка начело в класирането бе Макс Верстапен с 1:29.550 (с медиум). Зад него бе Серхио Перес – на 0,464 сек, също с медиум. Следваха Оскар Пиастри и Естебан Окон (и двамата със средните по твърдост гуми). Състезателят на Макларън успя да прескочи дори Перес със следващия си бърз тур и се доближи на 0,261 сек до Верстапен. Единствено Льоклер все още не бе на пистата.

След няколко грешки в първия си опит пък Люис Хамилтън записа трето време с най-добре последен сектор. Той бе на 0,455 сек от постижението на Верстапен и също бе с медиум. В този момент най-добре класираният пилот с хард бе Пиер Гасли – пети. Французинът продължи серията си и се качи до третото място. Пиастри също прескочи Хамилтън.

Времената на пистата продължаваха да падат и стигнаха на границата на 1:29 мин. Карлос Сайнц оглави подреждането с 1:29.083, измествайки изпреварилия съотборника си Перес

Камерите проследиха Льоклер, който бе в бокса на Ферари във вид, който не предполагаше, че очаква скоро да седне в колата си.

Междувременно Хамилтън бе избутан до девето място. Със следващата си бърза обиколка се качи до четвъртото място, на точно половин секунда от постижението на Сайнц.

Малко преди средата на тренировката пилотите започнаха да слагат меки гуми. Със софт Фернандо Алонсо даде второ време (+0,051 сек).

Верстапен и Перес се върнаха първи и втори, след като взеха най-меката смес

Нидерландецът даде 1:28.078 сек. В следващия момент Алекс Албон изскочи втори, на 0,218 сек от Макс. Той бе изместен от там от Сайнц, който доближи Верстапен на 0,022 сек.

В Астън Мартин имаха грижи и с двете си коли. Алонсо получи инструкция веднага да намали. От тима бяха установили, че има нещо заклещено отпред вляво на автомобила му.

Ланс Строл пък се обади по радиото, че едно от огледалото му се е счупило.

„Трябва да се прибера в пита. Просто се прекърши“, каза канадският пилот.

Хамилтън каза по радиото, че няма сцепление с гумите софт и искаше да се прибере в бокса. Пийт Бонингтън отговори: „Добре. Много коли минават на дълги серии“. До края на тренировката имаше 25 минути и вече всички бяха записали серии със софт. 20 минути преди карирания флаг редът бе Верстапен, Сайнц, Албон, Перес, Логан Сарджънт, Строл, Хюлкенберг, Гасли, Пиастри, Алонсо.

Малшансът на Астън Мартин на домашното трасе продължи. Строл каза по радиото, че камъче го е ударило по ръката.

Ник де Врис се оказа със спукана предна дясна гума след развяването на карирания флаг. Верстапен остана пръв, следван от Сайнц и Албон. Четвърти се нареди Перес пред Логан Сарджънт, Ланс Строл, Нико Хюлкенберг, Гасли, Пиастри и Алонсо.