Начало Избрани Верстапен пръв, Пиастри и Норис втори и трети в спринта на Ред...

Верстапен пръв, Пиастри и Норис втори и трети в спринта на Ред Бул Ринг

3038
0
Макс Верстапен, Ландо Норис
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели спринта в Австрия на пистата Ред Бул Ринг. Втори и трети в късата състезателна дистанция на трасето в Шпилберг финишираха пилотите на Макларън Оскар Пиастри и Ландо Норис.

Алекс Албон трябваше да стартира от питлейна заради направени по болида му Уилямс промени. Той обясни вчера, че е имал проблеми с баланса и съжаляваше, че не е бил по-агресивен с настройките след свободната тренировка. Заедно с отбора явно са решили да пробват нещо различно, но това наложи тръгването от пита.

Температурата на пистата бе 43 градуса, тази на въздуха – 28 градуса преди старта на спринта. Всички бяха с гуми медиум

Единствено Заубер-ите бяха с нови комплекти, останалите – с използвани.

Зеленият флаг бе размахан, но вместо светофарите да светнат в червено, се появиха жълти светлини. Стартовата процедура бе прекратена и пилотите направиха още една загряваща обиколка. Причината бе, че според маршалите имаше фотографи на опасно място на първи завой.

Втората процедура бе успешна и Макс Верстапен поведе пред Ландо Норис и Оскар Пиастри. Карлос Сайнц излезе четвърти пред пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън. Шарл Льоклер бе седми, следван от Серхио Перес, Кевин Магнусен, Ланс Строл. В третата от общо 23 обиколки Норис атакува Верстапен. Макс се защити и в този, и в следващия тур. В петата обиколка Норис мина за момент пред Верстапен, но нидерландецът си върна първата позиция. Пиастри се възползва и мина пред съотборника си.

В осмата обиколка Ръсел изпревари Сайнц. В челото Верстапен не бе съвсем доволен от колата си, но отвори около секунда разлика спрямо Пиастри

В отделните точки на пистата предимството на пилота на Ред Бул се колебаеше между половин и 1 сек. Малко след това разликата стана над 1,5 сек. Температурата на пистата достигна 45 градуса.

В 14-ата обиколка Норис се доближи до Пиастри. Верстапен вече бе на над 2,5 сек пред австралийския пилот на Макларън. Разликата между състезателите на тима от Уокинг оставаше под секунда, но нямаше атака. Назад в колоната също не се случваше нещо особено. Ръсел продължаваше да е четвърти, следван от Сайнц, Хамилтън, Льоклер, Херес, Магнусен, Строл. Шарл получаваше инструкции по радиото какво да прави, за да се справи с проблем с баланса на спирачките.

Без някакви други събития Верстапен спечели спринта пред Пиастри и Норис. Ръсел остана четвърти, следван от Сайнц, Хамилтън, Льоклер, Перес, Магнусен, Строл.