Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Льоклер и Сайнц в първата тренировка в Азербайджан

Верстапен пред Льоклер и Сайнц в първата тренировка в Азербайджан

3286
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен записа най-добро време в първата свободна тренировка за Гран при на Азербайджан. Пилотът на Ред Бул изпревари състезателите на Ферари. Шарл Льоклер бе с второто по сила постижение, Карлос Сайнц се нареди трети.

Чудесно слънчево време посрещна Формула 1 на пистата в Баку с температура на въздуха над 26 градуса. Тази на пистата още преди началото на сесията бе над 48 градуса.

Повечето пилоти веднага излязоха на пистата и започнаха работа. 10 минути след началото на тренировката начело бе Шарл Льоклер с 1:45.664, следван от съекипника си във Ферари Карлос Сайнц на 0,036 сек. Пилотите на Скудерията бяха с твърдите гуми за уикенда. Тези на Мерцедес сложиха меки, а Серхио Перес бе с медиум. Макс Верстапен изчакваше още в бокса.

В 12-ата минута за кратко бе включен режим на виртуален сейфти кар. Причината бе, че маршал слезе на пистата да вземе отломки и трябваше да се прибере зад бариерите.

Люис Хамилтън излезе начело след 15 минути работа с 1:45.112 мин

На трасето бе и Валтери Ботас, който закъсня с пристигането си в Баку заради проблеми с полета му от Финландия. Верстапен също вече бе на пистата и даде шесто време с първия си бърз тур. Той бе с медиум. Хамилтън бе още по-бърз – 1:43.893 мин. На колите на Мерцедес отново им бе нужно малко повече време, за да загреят достатъчно гумите.

Верстапен излезе втори – на 0,968 сек зад Люис. Перес се бе прибрал в бокса след само два тура и единствен нямаше записано време почти до средата на тренировката.

След половин час работа на екипите Хамилтън оглавяваше класирането след 9 направени обиколки. Верстапен (все още с медиум) се бе доближил на 0,205 сек от него. Трети бе Пиер Гасли с Алфа Таури (+1,289 сек). Следваха Фернандо Алонсо, Ландо Норис, Льоклер, Себастиан Фетел. Топ 10 допълниха Сайнц, Ланс Строл и Даниел Рикиардо.

Юки Цунода излетя от пистата на четвърти завой и се завъртя, което доведе до жълти флагове в първи и втори сектор.

„Не знам защо, но не мога да намеря задна предавка“, каза японският пилот по радиото

След подновяване на сесията Норис (със софт) даде второ време – само на 0,103 сек зад Хамилтън. Льоклер, също с най-меката смес, бе още по-бърз и неговото постижение бе само с 0,028 сек по-слабо от това на седемкратния световен шампион.

25 минути преди карирания флаг Рикиардо даде най-доброто време за сесията – 1:43.732. Австралийският пилот на Макларън бе със софт. Пирели предостави на отборите от Формула 1 най-меките смеси от гамата си за уикенда в Азербайджан.

Норис на свой ред сбърка и се завъртя на 16-ти завой. Британският състезател извади късмет, че около него нямаше никого. Успя да обърне болида си в посоката на движение и се върна на трасето.

Сайнц излезе начело (1:43.521), веднага бе изпреварен от Льоклер (-0,294 сек). Хамилтън записа най-бърз първи сектор и след това изхвърча на 15-ти завой

Следващият пилот, който допусна грешка, бе Гасли – на същото място, където излетя и Хамилтън.

15 минути преди края на тренировката Верстапен сложи софт. В бързата си обиколка обаче попадна зад Никита Мазепин.

„Невероятно! Просто не е за вярване! Той си седеше отпред, даже криволичеше!“ бе бурната реакция на Макс относно поведението на руснака.

Със следващата си бърза обиколка нидерландският пилот записа най-добро време – 1:43.184 сек – само с 0,043 сек по-силно от това на Льоклер. Перес бе с четвърто постижение (+0,446 сек).

Финалът на сесията дойде няколко минути по-рано от планираното заради завъртания. Мазепин докосна и стената на 16-ти завой. Сайнц излезе от пистата на 15-ти, успя да се върне и да продължи. С Мик Шумахер се случи същото като с испанския пилот на Ферари. Ботас и Норис също имаха завъртания.

В крайна сметка Верстапен завърши тренировката начело пред Льоклер и Сайнц. Перес бе четвърти, следван от Рикиардо, Гасли, Хамилтън, Норис, Алонсо, Ботас.