Начало Избрани Верстапен: Даниел трябваше да остане по-дълго в Ред Бул

Верстапен: Даниел трябваше да остане по-дълго в Ред Бул

1644
0
Даниел Рикиардо, Макс Верстапен
Даниел Рикиардо и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен смята, че Даниел Рикиардо е трябвало да остане в Ред Бул за по-дълго. Австралиецът бе титулярен пилот на австрийския екип от 2014 до 2018-та, преди да потърси късмета си на друго място.

Рикиардо е бивш възпитаник на академията за млади пилоти на Ред Бул. Австралиецът направи дебюта си в F1 в средата на сезон 2011, когато бе изпратен под наем в скромния отбор на HRT. Година по-късно той премина в Торо Росо, където остана до края на 2013 г. После Рикиардо получи повишение и наследи сънародника си Марк Уебър. Макар да бе в един отбор със Себастиан Фетел, австралиецът се представи по-добре от четирикратния световен шампион и записа три победи.

След напускането на Фетел, Рикиардо влезе в ролята на лидер на Ред Бул. Осемкратният победител в Гран при записа два подиума в сезон, който бе изключително труден за екипа от Милтън Кийнс. Австралиецът триумфира в Малайзия през 2016 г. и в Азербайджан през 2017 г.

През сезон 2018 Рикиардо спечели състезанията в Китай и Монако. Въпреки очакванията той да продължи престоя си в Ред Бул, той изненадващо реши да подпише с Рено. Престоят му във френския отбор бе доста разочароващ. Това накара Даниел да обяви преминаването си в Макларън още преди началото на забавения заради коронавируса сезон 2020 в F1. Въпреки очакванията да възроди кариерата си, Даниел така и не показа достатъчно добра скорост. В крайна сметка той бе освободен предсрочно от британския тим, макар да спечели миналогодишната Гран при на Италия.

Макар да записа два подиума и една победа в периода 2019-2022-ра, Рикиардо така и не успя да повтори успехите, които записа в Ред Бул. 33-годишният състезател от Пърт остана без титулярно място в F1 и в крайна сметка прие да стане трети пилот на Ред Бул.

Рикиардо и Верстапен поддържат приятелски отношения, макар и след случилото се в Гран при на Азербайджан 2018. Според двукратния световен шампион, Даниел е трябвало да остане по-дълго в Ред Бул, вместо да търси късмета си в други отбори.

„Даниел трябваше да остане по-дълго в Ред Бул. Вярвам, че това щеше да е по-добра опция за него по това време“, сподели Верстапен.

„Говорих с него по тази тема. Всъщност най-вече става дума и за това да се чувствате комфортно някъде, където в един момент това вече не е било така. Тогава трябва да разгледате алтернативите и да направите компромис между спортния успех и доброто настроение“, добави пилотът на Ред Бул.

„Всички в Ред Бул го обичаха и уважаваха. Вместо да напусне, той можеше да поговори с отбора за това, но в крайна сметка знаете какво стана Сега Рикиардо ще бъде резервен шофьор при нас. Това е хубаво, защото отново ще го виждаме като част от F1“, обясни Верстапен.

„Даниел се представя добре и се смее много, но в крайна сметка не става въпрос за смеха, а за представянето. В миналото той неведнъж е доказвал, че е изключително талантлив. Но от друга страна, в F1 важи правилото, че си толкова добър, колкото е резултатът ти в последното състезание.“

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер също призна, че Рикиардо си е тръгнал от Милтън Кийнс в доста лош момент.

„Той си тръгна в наистина лош момент. Всички в Ред Бул бяхме доста изненадани, когато той обяви решението си, защото нямахме намерение да се разделяме с него.“

Най-вероятно ролята на Рикиардо ще бъде по-скоро като посланик на австрийската марка за енергийни напитки. Опитният австралиец изключи възможността да бъде резервен пилот на пълен работен ден и планира да бъде в бокса за максимум 10 състезания.

„Все още искам да се състезавам. Но лично за мен ще е хубаво да прекарам известно време далеч от пътуванията и от всичко останали. Ще посетя ли някои състезания? Да, със сигурност ще отида във Вегас. Разбира се, няма как да пропусна и Австралия. За момента не съм решил кои ще са останалите надпревари, на които ще присъствам“, добави резервният пилот на Ред Бул.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Daniel Ricciardo (@danielricciardo)