Начало Избрани Верстапен се е съгласил да подпише нов договор с Ред Бул на...

Верстапен се е съгласил да подпише нов договор с Ред Бул на стойност 50 млн. евро на година

1486
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен се е съгласил да подпише нов дългосрочен договор с Ред Бул. Според него нидерландецът ще взима годишна заплата от 50 млн. евро. 

Верстапен спечели първата си световна титла през 2021 г. след противоречивия край на сезона в Абу Даби. Там той възползва от късната кола за сигурност и рестартирането за една обиколка, за да използва свежите си меки гуми и да изпревари съперника си Люис Хамилтън.

След състезанието Верстапен изповядалюбовтаси към Ред Бул и заяви:

Няма причина да се променям. Искам да остана с тях до края на живота си. Надявам се да ми позволят.“

Настоящият договор Верстапен с Ред Бул изтичаше в края на 2023 г. Очакваше се той да подпише ново споразумение преди началото на сезон 2022.
Според слуховете световният шампион е преподписал с тима от Милтън Кийс. Нидерландската медия De Telegraaf съобщава, че сделката, която се очаква да бъде потвърдена тази седмица, трябва да е на стойност 50 млн. евро за поне четири години. Това означава, че Верстапен ще продължи с австрийския отбор поне до края на 2025 г.

Верстапен е подкрепян от Ред Бул още от средата на дебюта си в европейската Формула 3 през 2014 г. След това той избира програмата за млади пилоти на компанията, защото тя му обещава незабавен достъп до F1. Година по-късно дебютира във Формула 1 с екипа на Торо Росо. Тогава той е едва 17-годишен, което го прави най-младият новобранец в историята на спорта.

Верстапен е пилот на Ред Бул от 2016 г. Тогава той замени Данил Квят и спечели първата си надпревара за тима на пистата Каталуния. По този начин подобри рекорда и за най-млад победител в Гран при.

Успехът му в миналогодишното първенство  го направи вторият световен шампион на екипа от Милтън Кийс след Себастиан Фетел. По този начин Ред Бул сложи край на серията от седем сезона без шампионска титла.

Техническият консултант на отбора Ейдриън Нюи приветства Верстапен като един от най-добрите пилоти в историята на F1.

След финала на сезон 2021 той каза:

С него се работи толкова лесно, няма никакви претенции. Tой просто идва и се захваща. Обичам го. Той е невероятен.

Макс е агресивен, като цяло е много справедлив, има такъв талант, такъв стремеж, но все още е толкова млад и се учи много бързо.“

Световният шампион заяви, че Ред Бул ще бъде с напълно различна кола в Бахрейн.