Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: F1 трябва да наложи твърда граница, за да се следят ограниченията...

Верстапен: F1 трябва да наложи твърда граница, за да се следят ограниченията на пистите

1330
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул
Макс Верстапен заяви, че иска F1 да наложи по-добро решение при преминаване на даден пилот извън очертанията на дадена писта. Според правилата на шампионата всеки състезател трябва да премине с поне едно колело през бялата линия по време на една обиколка. Поради различните характеристики на всяко трасе границите са различни.

От старта на сезон 2021 ограниченията на пистите бяха много дискутирани, особено в Гран при на Бахрейн. Тогава световният шампион Люис Хамилтън многократно премина извън границите на четвърти завой и не бе санкциониран. Това му донесе преднина в порядъка на няколко десети във всяка една обиколка. В същото време Верстапен изпревари Хамилтън и излезе извън границите на трасето, заради което бе принуден да върне позицията на пилота на Мерцедес.

На Имола нямаше такива проблеми заради наличието на много зони за сигурност, които са с чакъл. В предишната надпревара в Португалия отоново имаше спорни ситуации заради преминаване на Макс извън границите на трасето. Нидерландецът записа най-бързия тур във финала на надпреварата, но той бе изтрит заради излизане извън очертанията на завой номер 14. Същото се случи и в квалификацията, когато пилотът на Ред Бул загуби възможност да се бори за полпозишън.

„Мисля, че трябва да се намери някакво решение. Всяка една писта има различни ограничения. Разбирам, че някои от тях ги споделяме с MotoGP, заради което бордюрите са по-специални. Въпреки това смятам, че може да бъде направен компромис, който да работи за всички. Нашите болиди могат да използват цялото трасе заради високите нива на притискане и понякога трудно може да преценим дали преминаване извън границите. От моя гледна точка трябва да опитаме да върнем чакъла близо до външните ръбове на трасетата. Това обаче не е желано от управителите на пистите, защото струва пари“, сподели Верстапен.

„Другото нещо, което не мога да разбера е как понякога границата е на бялата линия, а друг път е на бордюра. Това не ни позволява да излизаме извън тях“, завърши Макс Верстапен.