Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен и Льоклер призоваха за решение на проблема с шахтите

Верстапен и Льоклер призоваха за решение на проблема с шахтите

1879
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен и Шарл Льоклер коментираха проблемите с трасето по време на тестовете в Бахрейн. Двамата пилоти са на мнение, че F1 трябва да обърне сериозно внимание на този проблем. Според Верстапен, ръководството на спорта и ФИА трябва да проверят шахтите на всяко едно трасе преди началото на даден състезателен уикенд.

Проблемът с шахтите по трасето в Бахрейн се появи по време на втория ден изпитания. Причината за разхлабените капаци се оказа голямото количество притискане, което генерират болидите от F1

Вчера Шарл Льоклер и Люис Хамилтън преминаха през бордюрите на завой №11. Това доведе до изхвърчане на капака на една от отводнителните шахти, разположени там. В същото време двамата пилоти получиха поражения по своите автомобили. Механиците на Ферари дори се е наложило да сменят пода на болида на Льоклер.

По-рано днес също имаше проблем с разхлабен капак на шахта около завой №11 след преминаване на колата на Серхио Перес. В резултат на това сесията беше прекратена за повече от един час. Това наложи промяна на графика на последния ден тестове и отмяна на така наречената „обедна почивка.“

Проблемът с шахтите не е нещо ново за F1. В края на миналия сезон световния шампионат имаше сериозни главоболия по време на рейс уикенда в Лас Вегас. Тогава Карлос Сайнц получи поражения в своя болид, след като премина върху недобре закрепена шахта. Щетите по колата на испанеца дори наложиха смяна на голямо количество компоненти в колата и налагане на наказание.

Междувременно Верстапен изказа мнението си относно проблема с разхлабените шахти около завой №11 на пистата в Бахрейн

„При автомобилите с граунд ефект е малко по-лошо. Също така изглежда, че караме на места, на които не карат много други автомобили, особено по отношение на отварянето на завоите“, сподели Верстапен.

„Може би тези неща могат да бъдат проверявани малко повече. Знам, че това е един потенциален проблем при тези автомобили. Преди да отидем на дадена писта, трябва да знаем къде са капаците на тези шахти. Смятам, че е необходима една проверка, за да се разбере дали всичко е здраво. Тази проверка е задължителна за предстоящите писти, които ще посетим. По този начин нямаме да имаме друга ситуация, в която автомобилите да бъдат унищожени. Не е приятно да се случат такива нещата, особено при условията на бюджетен таван“, добави пилотът на Ред Бул.

Колегата на Верстапен Шарл Льоклер също коментира този така нашумял проблем. Пилотът на Ферари беше един от потърпевшите по време на вчерашните сесии на пистата в Бахрейн.

„Това е сериозен въпрос, защото може да има големи последици. Трябва да го разгледаме за в бъдеще и да не допускаме да се повтаря. Имахме доста голям късмет, че не се случи на място и в ситуация като тази във Вегас“, каза Льоклер.

„Но във Вегас положението беше доста сериозно за Карлос. Въпреки това съм сигурен, че всички работят по намирането на най-доброто решение за това нещо“, добави звездата на Ферари.

Проблемът с шахтите е единствената причина за прекъсванията на тестовите сесии. Затова в края на деня е планирана проверка на всички дренажни капаци, разположени по трасето

Следващата седмица F1 открива сезон 2024 на пистата в Бахрейн. Дотогава трябва да бъде намерено решение на проблемите с разхлабващите се капаци. Според информация на различни източници, ръководството на пистата планира да запълни с бетон всички шахти по трасето. Така трябва да се избегнат проблемите с повдигането на капаците по време на състезателния уикенд от Формула 1, Формула 2 и Формула 3.

Това решение може да бъде приложено веднага след края на тестовете. Според прогнозите за времето, вероятността за валежи в края на другата седмица е нулева. Традиционно в Бахрейн много рядко вали дъжд. Именно дъждът обаче беше сериозен проблем по време на тестовете в F2 и F3, които се проведоха по-рано този месец.

Предполага се, че има алтернативни начини за избягване на проблема, които също се оценяват едновременно. ФИА проучва кадри от теста, както и от предишни състезания и тестове на F1 в Бахрейн. Федерацията иска да види дали пилотите редовно превишават границите на пистата около завой №11.