Начало Избрани Верстапен и Ред Бул получиха номинации за Лауреус

Верстапен и Ред Бул получиха номинации за Лауреус

612
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен и Ред Бул получиха номинации за Лауреус. Пилотът на Ред Бул спечели втора поредна световна титла през миналата година, което и причината той отново да се бори за това престижно отличие. В същото време екипът от Милтън Кийнс е номиниран в класацията „Отбор на годината.“

Верстапен спечели наградата Лауреус през 2022 г. Тогава нидерландецът получи номинация заради спечелването на първото си световно първенство в края на 2021 г. Сега Верстапен е един от шестимата номинирани спортисти, които се борят за това отличие

Верстапен спечели 15 състезания през сезон 2022. Пилотът на Ред Бул счупи рекорда за най-много победи в една кампания, който държаха Михаел Шумахер и Себастиан Фетел. 25-годишният състезател също подобри рекорда и за най-много спечелени точки за сезон.

Сега Верстапен ще се сблъска с ожесточена съпротива от страна на петимата си съперници. Сред тях са футболните суперзвезди и играчи на ПСЖ Лионел Меси и Килиан Мбапе.

В края на 2022 г. Меси най-накрая изведе отбора на Аржентина до първата му световна купа от 1986 г. насам. 35-годишният футболист и капитан на своя отбор изигра ключова роля във финалната победа над Франция в Катар. Същевременно Мбапе също изигра важна роля във финала на последното Световно първенство по футбол. Французинът отбеляза хеттрик и помогна на своя отбор да стигне до изпълнение, където Франция загуби от Аржентина. 24-годишният футболист стана и топ реализатор на турнира в Катар.

Легендарният тенисист Рафаел Надал също се присъединява към списъка с номинирани за Лауреус. Миналата година испанецът записа втория си триумф на Откритото първенство на Австралия, както и 14-тия си успех на „Ролан Гарос.“

Сред номинираните за Лауреус попада и състезателят по лека атлетика Мондо Дуплантис. 23-годишният атлет спечели световната титла в дисциплината висок скок през 2022 г. и записа нов рекорд от 6 м и 21 см. Така той затвърди позицията си на един от най-талантливите атлети в този вид спорт.

Последното име в списъка е звездата от НБА Стеф Къри. Американецът беше избран за MVP на финалите на НБА след като помогна на своя отбор „Голдън Стейт Уориърс“ да победи „Бостън Селтикс“.

Верстапен е един от носителите на наградата на Лаурес в класацията „Спортист на годината,“ Преди това отличието е било печелено от Михаел Шумахер през 2002 и 2004-та, както и от Себастиан Фетел през 2014 г. Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън си подели отличието с Меси през 2020 г.

Междувременно Ред Бул Рейсинг получи номинация в категорията „Отбор на годината.“ Австрийците ще се изправят срещу мъжкия футболен отбор на Аржентина, женския футболен отбор на Англия, мъжкия отбор по ръгби на Франция, баскетболния тим „Голдън Стейт Уориърс“ и испанския футболен отбор „Реал Мадрид“.

Действащият световен шампион в MotoGP Франческо Баная пък номиниран и в категорията „Завръщане на годината.“ Пилотът на Дукати успя да спечели титлата през сезон 2022 макар в един момент за изоставаше от първото място с 91 точки

Италианецът беше номиниран заедно с Кристиан Ериксен. Футболистът на Манчестър Юнайтед се завърна в най-високото ниво на футбола месеци след като получи сърдечен арест по време на откриващия мач на Дания на Евро 2020 срещу Финландия.

Сред останалите номинирани са иконата на голфа Тайгър Уудс, световната шампионка по шосейно колоездене за жени Анемик ван Влеутен, световният шампион на 5000 м на писта Якоб Ингебригстен и съотборникът на Къри в НБА Клей Томпсън.