Начало Избрани Верстапен начело и във втората тренировка на пистата Жил Вилньов

Верстапен начело и във втората тренировка на пистата Жил Вилньов

4568
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз и във втората тренировка в Канада. Пилотът на Ред Бул завъртя обиколка за 1:14.127 мин. и изпревари с 81 хилядни Шарл Льоклер от тима на Ферари. Трети на 0.225 сек. финишира другия болид на Ферари, каран от Карлос Сайнц. 

Условията на пистата Жил Вилньов бяха сходни с тези в първата свободна тренировка. Температурата на въздуха бе 26 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 43, докато влажността бе 36 %. Очакванията в следобедната сесия бяха за променливо време и евентуални превалявания от дъжд.

Още при излизането на болидите имаше случка между Кевин Магнусен и Себастиан Фетел. Германецът едва не бе ударен от датския си колега. Инцидентът между двамата състезатели бе забелязан от стюардите на ФИА.

В първите минути от следобедната тренировка в Канада, пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес отново оглавиха класирането. Нидерландецът записа време за 1:15.096 мин. Двамата бяха с гуми медиум, за разлика от Льоклер, Окон и Алонсо които караха със софт. Мик Шумахер от Хаас пък бе оборудван с най-твърдата смес на Пирели.

Малко повече от 10 минути след началото на сесията на пистата Жил Вилньов, Ботас и Хамилтън все още не бяха записали време. Верстапен продължаваше да е на първа позиция, следван от Алонсо, Льоклер, Сайнц, Перес, Окон, Норис, Цунода, Ръсел и Гасли. Пилотът на Мерцедес се оплака по радиото от масивно отскачане на завой номер 9. Сайнц също имаше проблеми с този феномен на дългата права преди последния шикан.

Пиер Гасли също бе разследван от стюардите. Пилотът на Алфа Таури премина напряко през последните два завоя и не мина през очертанията. Все пак той не предизвика някаква опасност на пистата Жил Вилньов. Ботас продължаваше да бъде без записано време след като механиците на Алфа Ромео работеха по неговия болид. Финландецът направи една инсталационна обиколка, но се прибра в бокса в нейния край.

Междувременно на пистата бе обявена виртуална кола за сигурност заради попаднало кенче на асфалта, което веднага бе премахнато от маршалите.

След преполовяването на втората тренировка в Канада Верстапен продължаваше да води пред Льоклер

Третото място бе заето от Сайнц. Зад него бяха Ръсел, Норис, Алонсо, Окон Перес, Гасли и Фетел. Сайнц и Норис имаха близка среща при излизането от гаражите на своите тимове.

Цунода и Верстапен започнаха да правят състезателни симулации с гуми медиум. Рикиардо бе забавен от Гуаню Жу и се оплака по радиото на Макларън. Облаците над трасето край Монреал започнаха да се сгъстяват. Във връзка с това Верстапен получи информация, според която ще завали силен дъжд след края на сесията. От екипа на Ред Бул не изключваха леки превалявания до края на втората свободна тренировка в Канада.

В заключителния етап от следобедната сесия в Монреал, пилотите изпълняваха своите програми и не подобряваха времената си. По този начин Верстапен остана пред Льоклер и Сайнц. Четвъртото място отиде при Фетел, следван от Алонсо, Гасли, Ръсел, Норис, Рикиардо и Окон.