Начало Избрани Верстапен пред Сайнц и Алонсо в първата тренировка в Канада

Верстапен пред Сайнц и Алонсо в първата тренировка в Канада

2828
0
Гран при на Канада 2022
снимка, Пирели

Макс Верстапен бе най-бърз в първата свободна тренировка за Голямата награда на Канада в F1. Пилотът на Ред Бул направи обиколка за 1:15.158 мин. с гуми софт. На 0.246 сек. от него финишира Карлос Сайнц с Ферари. Изненадващо на трета позиция бе Фернандо Алонсо. Пилотът на Алпин изоставаше с 0.373 сек. от времето на Верстапен.

Времето за началото на първата свободна тренировка в Монреал бе слънчево. Температурата на въздуха бе 25 градуса, а тази на асфалта- около 41. За трети пореден състезателен уикенд Пирели предостави на отборите от F1 най-меките си смеси, съответно С3, С4 и С5.

Първото най-добро време записа Сайнц. Испанецът веднага бе изпреварен от Верстапен. Всички състезатели, с изключение на Льоклер бяха с гуми медиум. Пилотът от Монако беше с най-меката смес на Пирели. Надпреварата на пистата Жил Вилньов е домашна за пилотът на Астън Мартин Ланс Строл, както и неговият колега Николас Латифи. Пилотът на Уилямс излезе за първи път на домашното си трасе след като дебютира във Формула 1 през сезон 2020.

10 минути след старта на първата тренировка в Канада, пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Ред Бул заемаха първите две позиции. Времето на нидерландеца бе за 1:15.793. Зад тях бяха Льоклер и Сайнц от Ферари. Състезателят от Монако бе с нов двигател и гуми софт. Освен него с нови компоненти бяха Магнусен и Окон. Французинът получи повреда в предната дясна спирачка и се прибра в гаража на Алпин.

След изминаването на една четвърт от сесията, Перес оглави класирането с време от 1:15.660 мин. Льоклер и Алонсо бяха на трасето с гуми софт, докато всички останали караха с медиум.

В средата на тренировъчната сесия Перес продължаваше да води пред Льоклер

Трети се движеше Фернандо Алонсо, следван от Карлос Сайнц, Ланс Строл, Шарл Льоклер, Себастиан Фетел, Люис Хамилтън, Юки Цунода и Джордж Ръсел. Седемкратният световен шампион се оплака от нестабилна задница на болида на Мерцедес.

Някоко минути по-късно Сайнц сложи меки гуми и завъртя обиколка за 1:15.441, измествайки Перес от първото място. Радостта на испанеца не бе дълга, тъй като Верстапен излезе начело. Световният шампион и неговият съотборник в Ред Бул също излязоха на пистата с меки гуми.

С напредване на сесията Цунода докоснастената. Японецът ще потегли от дъното на колоната след като използва чисто нов четвърти двигател на HRC. Фетел блокира предните гуми и мина през зоната за сигурност в завоя Сена S.

До края на сесията на Жил Вилньов, Верстапен продължаваше да води, следван от Сайнц и Алонсо. Трасето ставаше все по-добро с отлагането на повече гума от автомобилите. Перес бе на четвърто място, следван от Льоклер, Ръсел, Строл, Хамилтън, Фетел и Рикиардо.