Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен начело в мократа трета свободна тренировка в Белгия

Верстапен начело в мократа трета свободна тренировка в Белгия

1647
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул
Макс Верстапен спечели мократа трета свободна тренировка за Гран при на Белгия в F1. Пилотът на Ред Бул завъртя най-бързата обиколка за 1:56.924, като изпревари с 0.947 съотборника си Серхио Перес. Трети финишира Люис Хамилтън, следван от Ландо Норис и Естебан Окон.


Температурата на въздуха бе 13 градуса, а тази на асфалта- 15. Условията на пистата бяха по-лоши в сравнение с тези от петък зарази дъжд, който заваля по време на надпреварата от F3.

Малко преди старта на последната свободна тренировка стана ясно, че Шарл Льоклер ще изпозлва ново шаси в остатъка от уикенда. Пилотът на Ферари се удари тежко във втората тренировъчна сесия и имаше големи поражения по своя болид.

В началото на сесията трасето бе мокро и всички състезатели бяха принудени да изпозлват гуми за дъжд. Първи от своите гаражи излязоха Джордж Ръсел, Естебан Окон и пилотите на Хаас Мик Шумахер и Никита Мазепин. Една част бяха с интермедии, а други с гуми за мокър асфалт. Ръсел допусна грешка в последния шикан и излезе извън очертанията на пистата.

Първото конкурентно време записа Ръсел- 2:05.346. Веднага след това бе изпреварен от неговия съотборник Николас Латифи. Голяма част от състезателите допскаха грешки заради ниското сцепление и мократа настилка.

След първите 15 минути начело бе Хамилтън с време за 1:57.996. Втори и трети бяха Серхио Перес и Ландо Норис, а условията на трасето ставаха все по-добри. Фернандо Алонсо отново използваше камерата на своята каска.

С напредване на сесията Верстапен атакува постижението на Хамилтън и записа 1:56.924. Естебан Окон все още не бе записал време.

След преполовяването на последната свободна тренировка първи и втори се движеха пилотите на Ред Бул, следвани от Хамилтън, Норис и Окон. Кими Райконен продължаваше да стои в бокса заради проблеми със спирачките на болида. Междувременно Окон се движеше сам на пистата и записваше бързи обиколки.

Няколко минути по-късно на пистата Спа отново заваля дъжд, а Верстапен също напусна бокса на Ред Бул. Условията отново се влошиха, а Сайнц заяви, че трябва да се кара с гуми за изцяло мокро трасе.


До края на тренировката пилотите отново бяха на пистата в опит да подобрят своите постижения. Пиер Гасли мина през мокрите бордюри и се завъртя, но успя да се размине без поражения.

В крайна сметка Верстапен остана начело, следван от Перес и Хамилтън. Зад тях се наредиха Норис и Окон, а челната десетка допълниха Строл, Гасли, Фетел, Ръсел и Алонсо.