Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен начело в петъчния тест на пистата Сахир

Верстапен начело в петъчния тест на пистата Сахир

3851
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен записа най-доброто време в първия ден от предсезонния тест във Формула 1

Пилотът на Ред Бул направи обиколка за 1:30.674 мин. Втори в класирането се нареди Ландо Норис (Макларън). Трети бе Естебан Окон с Алпин.

Пясъчна буря по обяд затрудни следобедната работа на F1 екипите, тъй като в продължение на часове над пистата се стелеше пясъчна завеса. Видимостта бе лоша и мнозина изчакаха преди да се върнат на трасето.

„Условията бяха трудни, но те са такива за всички“, коментира шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер. „Прекрасно е обаче, че отново сме на писта и колите вървят. Хлъзгаво беше, но отново – всички карат в тези условия. Това е положението. Ние сме концентрирани върху себе си, не върху работата на другите. Разбира се, отборите снимат колите на съперниците и ще ги разглеждат довечера. Нашият фокус сега е върху нашата работа и прогрес.“

Сесията премина без сериозни инциденти освен няколко излизания от пистата

Едно от тях бе на Норис, но в Макларън бяха доволни от свършеното.

„Изпълнихме цялата си програма, което винаги е важно за първия ден тестове. За нас тази година е от особено значение. Преминахме на задвижваща система Мерцедес, а изпитанията са само три дни. Затова е толкова важно тренировките да преминат гладко за нас, което засега се получава. Досега всичко работеше според очакванията ни“, заяви шефът на Макларън Андреас Зайдл.

Тестовете не започнаха много добре за Мерцедес. Сутринта отборът загуби много време заради смяна на скоростна кутия. Следобед Люис Хамилтън успя да свърши известна част от програмата на екипа, но не натрупа достатъчно обиколки. Заедно със съотборника му Валтери Ботас имаха 45 тура. Седемкратният световен шампион бе в средата на подреждането, а финландецът – последен. Ботас обаче не бе особено притеснен от изгубеното време в днешния ден на Сахир. Според финландеца програмата може да се навакса, въпреки че тестът е само тридневен.