Начало Избрани Верстапен: Наистина не разбирам честите сблъсъци с Хамилтън

Верстапен: Наистина не разбирам честите сблъсъци с Хамилтън

2192
0
Макс Верстапен и Люис Хамилтън
Макс Верстапен и Люис Хамилтън, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен не разбира честите сблъсъци с Люис Хамилтън. Пилотът на Ред Бул се е удрял няколко пъти със своя съперник от Мерцедес. Броят на контактите на нидерландеца със седемкратния световен шампион е много по-голям в сравнение с тези със състезатели като Шарл Льоклер, Карлос Сайнц и Серхио Перес.

Верстапен и Хамилтън водеха оспорвана битка за титлата през 2021 г. Двамата имаха няколко инцидента помежду си. Най-запомнящите се от тях бяха в Силвърстоун и Монца. В крайна сметка 25-годишният състезател триумфира в тогавашната Гран при на Абу Даби и спечели първата си световна титла.

Миналата година двамата водеха оспорван двубой в Бразилия. Тогава Верстапен атакува Хамилтън в състезанието за Гран при на Сао Пауло. В крайна сметка нито един от двамата не отстъпи на завоя Сена S, което доведе до контакт и наказание за пилота на Ред Бул. През останалата част от кампанията двамата световни шампиони рядко се движеха един до друг заради проблемите на болида на Мерцедес.

Верстапен няма подобен проблем с Шарл Льоклер. Двамата се състезават един срещу друг още от картинга. Състезателят на Ред Бул наскоро даде ексклузивно интервю пред Motorsport.com. Двукратният световен шампион отново бе предпазлив когато коментира битките с Хамилтън.

„Трябва да внимавам какво казвам тук. Това бяха наистина тежки и агресивни битки, без значение срещу кого се състезавах“, сподели Верстапен.

„Наистина не разбирам честите сблъсъци с Хамилтън. Двамата никога не успяхме да проведем една наистина чиста битка. Някак си двубоите с него са коренно различна история в сравнение с тези, които водя с Льоклер например“, добави пилотът на Ред Бул.

„Тази година не сме имали много битки, но все пак се „събрахме“ в Бразилия. Нямах намерение да се удрям с него, [но] в крайна сметка аз получих вината за контакта. Според мен това не бе справедливо.“

„Ако беше по-скоро състезателен инцидент, можех да живея с това. По това време изглеждаше, че нито един от пилотите не е склонен да направи компромис през завоя, което доведе до сблъсък.“

Верстапен е имал подобни моменти на силно напрежение с други пилоти. В повечето случаи състезателят на Ред Бул е избягвал контакт при водене на оспорвана битка с някой друг съперник. Това кара някои да предполагат, че двукратният световен шампион подхожда по различен начин при борба с Хамилтън.

„Не чувствам, че правя нещо различно спрямо Люис или спрямо другите пилоти по отношение на начина, по който се състезаваме. Може би това е просто нещо, свързано с поколението“, обясни Верстапен „Разбира се, че всеки е различен в подхода си. Знам, че Шарл е малко по-различен в сравнение с Джордж, Карлос, Чеко или от когото и да било.“

„Един ден по-рано с Джордж водихме невероятна битка [за лидерството в спринта]. Двамата си затваряхме вратата, защитавахме се и се изпреварвахме. Беше много забавно. Опитах се да направя същото в основното състезание [с Люис] и исках да водим такава битка. Но за съжаление така и не успяхме да го осъществим“, обясни двукратният световен шампион.

Верстапен призна, че когато става дума за състезание с негови съвременници, има вероятност той да не бъде толкова агресивен срещу някой, с който е добър приятел извън пистата. Нидерландецът обясни и защо трябва да бъде „по-внимателен“ в коментарите си по отношение на Хамилтън.

„Не съм бил чак толкова внимателен. В Англия това много бързо може да бъде прието като критика, а след това медиите там ми се обаждат по този въпрос. Това наистина се приема като критика, след което хората започват да те мразят. [Но] това не основното ми намерение.“

„Винаги съм уважавал много Люис за това, което е постигнал в спорта. Но затова пък не разбирам защо не можем да се състезаваме така, както съм го правил с останалите“, завърши Макс Верстапен.

Двукратният световен шампион получи интересен „коледен подарък“ от Шарл Льоклер, който се оказа копие на видеоиграта F1 2022.