Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Не мога да продължа без Марко. Без него в отбора ще...

Верстапен: Не мога да продължа без Марко. Без него в отбора ще има огромен проблем

7176
0
Макс Верстапен, Хелмут Марко
Макс Верстапен и Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ситуацията в Ред Бул избухна за пореден път – този път по време на квалификацията за Гран при на Саудитска Арабия. Докато Макс Верстапен печелеше първата позиция за утрешната надпревара, в падока падна бомбата, че Ред Бул разследва Хелмут Марко за изтичане на информация, свързана със скандала с Кристиан Хорнер, към медии. Австриецът каза, че имало теоретичен шанс да бъде отстранен. След това му бе забранено да говори с журналисти.

Въпросът за евентуално отстраняване на Марко неминуемо бе зададен малко по-късно на Верстапен.

„Винаги съм казвал, че Хелмут трябва да остане. Не мога да продължа без него. Ако махат хора, които са важни за теб, в някакъв момент ситуацията става невъзможна“, отговори Верстапен

„Ние разговаряме много. Имаме голямо уважение един към друг и той трябва да остане в отбора.“

На въпроса дали ще се застъпи за съветника на Ред Бул Макс бе категоричен: „Абсолютно.“

„Винаги съм казвал и всички в Ред Бул знаят, че лично според мен Хелмут Марко трябва да е задължително в отбора. Без него в екипа ще има огромен проблем, за мен също, защото винаги съм имал доверие на Хелмут. Не може и да се забрави какво създадоха двамата с Дитрих [Матешиц] и това трябва да се уважава. Той е изключително важна част от тима“, каза още Верстапен.

Макс бе попитан дали същото важи и за Кристиан Хорнер.

„Винаги съм казвал, че работата ни е отборна. Че всички трябва да имаме същите роли в Ред Бул, както когато Дитрих още беше с тима. Това трябва да продължи така. Най-важното нещо сега е Хелмут да остане“, отговори той.

Реакцията на Макс Верстапен и изявленията му по адрес на Хелмут Марко са коренно различни от тези за Кристиан Хорнер по време на скандала около шефа на отбора от Милтън Кийнс

Трикратният световен шампион в нито един момент не застана толкова категорично на страната на английския мениджър. Твърди се, че след квалификацията в Бахрейн лично Мохамед бин Сулайем го умолявал да подкрепи Хорнер, но Макс отказал.

След състезанието на пистата Сахир всички отпътуваха за Дубай. В понеделник там бе вечерята за рождения ден на Йос Верстапен, на която Марко бе поканен, а Хорнер не.