Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен не подкрепя създаването на спринтов шампионат

Верстапен не подкрепя създаването на спринтов шампионат

943
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен не подкрепя създаването на спринтов шампионат. Пилотът на Ред Бул коментира промените в този формат и заяви, че един триумф в този потенциален шампионат няма да означава нищо за него.

Верстапен е един от най-големите противници на спринтовия формат. Нидерландецът спечели четири от общо шест такива надпревари през изминалата кампания. Въпреки това, Макс продължава да не харесва уикендите със спринтове

F1 въведе спринтовия формат през сезон 2021. Оттогава неговата конфигурация претърпя немалко промени. Тази година ръководството на F1 реши да удвои броя на спринтовите състезания. Така те вече са шест на брой, вместо три. Това беше последвано от допълнителни промени. включително добавянето на втора квалификационна сесия, наречена „Sprint Shootout“. Тя се провежда няколко часа преди самия спринт и заменя втората свободна тренировка в събота.

В края на ноември се проведе последното заседание на Комисията за F1. След него стана ясно, че ще бъдат направени промени в спринтовия формат за 2024 г. Сред предложенията са обърната стартова решетка и дори създаването на спринтов шампионат. По този начин спринтовете окончателно ще се отделят от основните надпревари в световния шампионат.

Промените в спринтовия формат бе една от най-обсъжданите теми в заключителната фаза на сезон 2023. Шефовете на отборите дори поискаха дългосрочно решение на проблемите с този формат, а не някакви промени през кратък период от време.

Верстапен не пропусна да изкаже мнението си по темата за евентуален спринтов шампионат. Пилотът на Ред Бул заяви, че спечелването на подобно нещо няма да означава нищо за него

„За мен това няма значение, тъй като е все едно кога си пресякъл линията в спринта или в главната надпревара“, заяви Верстапен.

„За мен няма да има удовлетворение от спечелването на спринтов шампионат. Но честно казано, те ще правят каквото си искат. На мен не ми е много интересно. Както казах и преди, защо трябва да продължаваме да се опитваме да правим промени, когато имам чувството, че всичко се проваля.“

„Просто трябва да се придържаме към нормалния формат на състезанието и всички отбори да са близо един до друг. Това ще бъде достатъчно вълнуващо“, каза още Макс Верстапен.

Пилотът на Ред Бул посочи и коя е била най-добрата му квалификация за тази година. Нидерландецът записа общо 12 полпозишъна, включително и в домашната си Гран при.

„Вероятно в Сузука. Да, имал съм няколко силни квалификации“, каза Верстапен.

„Може би не се брои, но този на Спа вероятно ми хареса. Той беше в  такива условия, при които наистина трябва да извадиш всичко от автомобила. Но да, в Сузука автомобилът беше като по релси. Беше невероятно да се кара. Знаете ли, че се усмихвах докато карах. Честно казано това се случва доста рядко срещано в квалификационна обиколка“, завърши Макс Верстапен.