Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Не съм в спорта, за да се мъча да подобрявам рекорди....

Верстапен: Не съм в спорта, за да се мъча да подобрявам рекорди. Тук съм, за да печеля сега, в момента

1852
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен може да изравни днес рекорда за брой поредни победи във Формула 1, който принадлежи на Себастиан Фетел – 9. През сезона, когато печели четвъртата си и последна титла, състезаващият се тогава с Ред Бул немски пилот бе пръв във всички стартове от Гран при на Белгия до финалната надпревара в Бразилия. Тази година Верстапен е непобедим от старта в Маями насам и вече има осем поредни успеха.

„Мисля, че след пет поредни победи или там някъде Себ ми изпрати съобщение. „Добра работа, справяш се страхотно в момента. Продължавай!“ Девет поредни победи е забележително постижение. Никога не съм мислил, че ще мога и осем последователни да спечеля… Но стига да мога, ще взема и тази (в Нидерландия)“, коментира нидерландецът след квалификацията на пистата Зандвоорт.

„Не мисля постоянно за тези неща. В главата ми не е: „Трябва да направя това, сега да свърша онова“. Не съм в спорта, за да се мъча да подобрявам рекорди. Тук съм, за да печеля сега, в момента“, каза още Верстапен

Нидерландският пилот на Ред Бул върви уверено към трета титла в кариерата си във Формула 1. Той обаче неколкократно намекна, че ако не му харесва посоката на развитие на спорта, може и да си тръгне. Наскоро каза също така, че ако Ред Бул загуби скорост, няма желание да кара в средата на колоната. А според Деймън Хил съществува и вариант на Верстапен просто да му доскучае.

„Според мен има минимален шанс Макс да се отегчи. Казвам го, имайки предвид някои от коментарите му за Формула 1. Изглежда е настроен доста негативно за определени неща като например допълнителната работа (извън пистата) или колко трябва да се лети, такива неща. Човек никога не знае. Може просто да каже: „Не мога повече да се занимавам с това“, да си тръгне и да си играе на компютърните игри в Монако. Шансът за това е много, много малък. Но и нищо не го спира, нали?“, сподели Хил.

„Ако стане, това ще е случай на много ранно „прегаряне“. Вижте Фернандо [Алонсо] – той има невероятно дълга кариера, но известно време бе извън F1. Човек понякога се чуди дали тези пилоти нямат нужда от година почивка, когато да вършат каквото друго поискат. Неща, за които нямат време като състезатели от Формула 1. Ако излязат за малко и се занимават с нещо различно, тогава наистина осъзнават, че много повече искат да спечелят Гран при и да са в F1. Момчетата, които се върнаха, се трудят с повече ентусиазъм откогато и да било“, допълни световният шампион за 1996 г.

Верстапен пък каза, че сезон на доминация, какъвто има в момента заедно с тима си Ред Бул, се случва рядко в кариерата на един пилот

„Бих предпочел състезания без усложнения през цялото време, разбира се. Но такова нещо се случва само веднъж или два пъти в кариерата – да имаш подобен сезон. Ние сме автомобилни състезатели и нямам нищо против отборите да са по-близо един до друг, да има още конкуренция. Макар определено да е по-отпускащо да печелиш комфортно.“

„Честно, не мислим по въпроса (дали можем да спечелим всички състезания до края на годината). Просто искаме да гледаме напред и да се стараем винаги да сме с възможно най-добрата кола на пистата. Според мен всички се опитват да се подготвят по този начин“, сподели още Верстапен.