Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел начело в третата тренировка на Яс Марина

Ръсел начело в третата тренировка на Яс Марина

1382
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Джордж Ръсел (Мерцедес) завърши на първа позиция в третата тренировка на пистата Яс Марина. Британецът записа най-добрата обиколка за 1:24.418 мин. Втори на 95 хилядни финишира Ландо Норис с Макларън, а трети остана съотборникът му Оскар Пиастри.


Времето преди старта на последната тренировка на Яс Марина бе сухо и слънчево и много близко до това в първата петъчна сесия. Температурата на въздуха бе 29 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 41. Вероятността за валежи отново бе нулева.

Част от пилотите напуснаха бокса веднага след изгасването на червения светофар. По-рано днес рейс директорът на F1 Нилс Витик забрани изпреварванията в бокса. Решението му идва след маневрите на Макс Верстапен по време на втората свободна тренировка

Хамилтън записа първата най-бърза обиколка за 1:26.609 мин. с гуми софт. Седемкратният световен шампион се надява да натрупа повече километри през днешния ден. Малко след това Сайнц изпревари Хамилтън с хилядни. Постижението на испанеца бе записано с гуми медиум. Перес на свой ред поведе в класирането. Мексиканецът завъртя обиколка за 1:25.417 мин. с гуми медиум. Същевременно част от пилотите още не излизаха на трасето.

Перес водеше след първите 15 мин. от последната тренировка в Яс Марина. Зад мексиканецът се намираха Норис, Строл, Хамилтън, Льоклер, Алонсо, Гасли, Хюлкенберг, Сайнц и Окон. Ръсел на свой реди излезе на пистата и оглави класирането с обиколка за 1:25.163 мин. с гуми софт. Верстапен даде четвърто време и се оплака от нестабилна задна част на колата.

Ръсел запази водачеството след преполовяването на финалната тренировка за сезон 2023 в F1. Втората позиция бе заета от Верстапен. Зад нидерландеца бяха Пиастри, Перес, Строл, Алонсо, Норис, Пиастри, Албон, Сарджънт и Хамилтън. Извън челната десетка бяха пилотите на Скудерия Ферари, Хаас, Алфа Ромео, както и Рикиардо. Льоклер и Сайнц бяха единствените, които продължаваха да не записват времена с най-меките гуми на Пирели.

През следващите минути нямаше голяма активност по пистата Яс Марина. На трасето единствено бяха Алонсо, Сайнц, Льоклер и Жу. Същевременно останалите бяха в бокса и се подготвяха за следващите си опити.

Ръсел запази първото място в последната третина от сесията. Пилотът на Мерцедес направи време за 1:24.829 мин. Втори на 1 десета беше Албон. Подобно на своите съперници, той също използваше меки гуми. Сайнц и Льоклер обаче продължаваха да не правят постижения със софт и заемаха по-задната част на подреждането. Двамата са фаворити за квалификация, която ще се проведе по-късно днес.

10 минути преди финала всички атакуваха трасето с меки гуми. Норис и Пиастри дадоха второ и трето време. Верстапен продължи да се оплаква от поведението на своя автомобил. Състезателят на Ред Бул се намираше извън челната десетка, а Льоклер бе пети. Състезателят от Монако получи информация, че губи в първия и третия сектор на пистата Яс Марина

Ръсел в крайна сметка завърши на първа позиция в третата тренировка на Яс Марина. Пилотът на Мерцедес бе следван от колегите си от Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри. Четвърти се класира Александър Албон (Уилямс), следван от  Шарл Льоклер с Ферари и Макс Верстапен с Ред Бул. Топ 10 бе допълнен от Естебан Окон (Алпин), Логан Сарджънт (Уилямс), Юки Цунода (Алфа Таури) и Гуаню Жу (Алфа Ромео).